Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nederlandse jongeren horen tot de gelukkigste van Europa

5 september 2018 Leestijd 2 min

Minder roken, minder frisdrank, minder gepest en beter kunnen praten met je vader. Volgens grootschalig onderzoek onder 8.300 jongeren tussen de 11 en 16 jaar (project van de Universiteit Utrecht, Trimbos en het Sociaal en Cultureel Planbureau). 12-jarigen beoordelen hun leven gemiddeld met een 8.1 en 16-jarigen geven hun leven een 7.3.

Helaas blinkt er niet alleen maar goud: de werkdruk die jongeren ervaren is sinds 2001 verdubbeld en is het alcoholgebruik bij jongeren onder de 18 jaar niet afgenomen, terwijl het wettelijk verboden is. Daarnaast wachten jongeren langer met seks, maar als ze dan toch seks hebben, gebruiken ze helaas steeds minder vaak een condoom: van ruim 80 procent in 2009 naar 55 procent in 2017. ‘Oorzakelijke verbanden kunnen we met dit onderzoek niet aantonen, maar in 2011 is de campagne ‘Ik vrij veilig of ik vrij niet’ gestopt.’ 

Bovendien bestempelt ruim zeven procent van de middelbare scholieren hun social mediagebruik als ‘problematisch’…

Gelukkig horen we sinds 2001 al tot de top 5 gelukkigste jongeren van Europa. Vaak samen met de landen Finland, IJsland, Albanië en Armenië.

Bron: SCP

Geschreven door

Bas

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕