Bidsessies in het spelershotel van Oranje. Wie doen er aan mee?
Het wereldkampioenschap in Qatar krijgt op heel veel verschillende manieren enorm veel aandacht. De afgelopen weken is er vooral focus op de negatieve kanten van het WK zoals slechte arbeidsomstandigheden en schendingen van mensenrechten. Maar er is nog iets aan de hand… Als Depay een doelpunt maakt, steekt hij zijn vingers in zijn oren, sluit zijn ogen en wijst daarna omhoog: zo laat hij zien dat hij doof en blind is voor de buitenwereld en dat hij leeft voor God. Depay is niet de enige. Check hier meer voorbeelden van spelers die van hun geloof getuigen op en naast het veld.
Dagelijkse Nederlandse bidsessies
In het Nederlands elftal speelt religie tegenwoordig een hele zichtbare rol. Aanvoerder Virgil van Dijk en aanvaller Noa Lang deelden eerder al Bijbelteksten via social media. Daarnaast is er nog een heel bijzondere ontwikkeling te zien binnen het team: Memphis Depay en Cody Gakpo zijn initiatiefnemers van religieuze samenkomsten in het spelershotel Doha! 15 van de 26 spelers die zijn meegereisd uit Nederland nemen hier deel aan. Ook niet-christelijke spelers zijn welkom bij de sessies in het spelershotel. Frenkie de Jong vertelt hierover het volgende aan de Volkskrant: “Er zijn jongens die gaan, omdat ze het fijn vinden om bij elkaar te zijn, voor de wedstrijd. Ik heb er ook wel eens over nagedacht om te gaan. Maar tot nu toe heb ik dat plan niet doorgezet.”
Het elftal van Ecuador
Toen Ecuador in de openingswedstrijd tegen Qatar het eerste doelpunt maakte, zochten de spelers elkaar tijdens het juichen op. Met de hele groep vormden ze een cirkel en lieten ze zich op de knieën vallen, opkijkend naar de hemel. Op deze manier bedankten ze God voor het geven van vertrouwen en strijdkracht. Dat het nationale elftal van Ecuador dit doet, is voor hun land niet zo bijzonder: meer dan 80% van de inwoners van Ecuador is rooms-katholiek!
Fernando Santos van Portugal
Het Portugese elftal wordt gecoacht door een gelovig man: Fernando Santos. Santos, die in 2016 met zijn aanvoerder Cristiano Ronaldo hun eerste Europese Kampioenschap won, vertelt aan website The Pillar wat geloven voor hem betekent: “Het eerste wat ik doe als ik opsta, is mijn dag toevertrouwen aan God. Het laatste wat ik doe voordat ik ga slapen, is God danken voor wat er die dag is gebeurd.” Vroeger geloofde hij op een andere manier. Een verkeerde manier, vind hij zelf. Maar tegenwoordig weet hij veel beter hoe hij zijn relatie met God het beste kan onderhouden. “Bidden is praten met God, dat doe ik de hele dag door. Thuis, in de auto, waar dan ook: maar het blijft altijd intiem. Ik geef me aan hem over”, vertelt hij.
Mohammed Kudus van Ghana
Mohammed Kudus is een talentvolle middenvelder die uitkomt voor Ajax in de Eredivisie. Daarnaast steelt hij ook de show als speler van het Ghanese elftal. In een interview met het AD deelt hij een mooie anekdote: “De spelers van Ghana komen voor een wedstrijd bij elkaar in de kleedkamer. Eén persoon beslist dan wie namens de christenen en moslims zal bidden. Dat gebeurt vervolgens niet gescheiden. We vormen een cirkel, met de armen over elkaar heen. We luisteren naar degene die bidt, of het nou een christen of moslim is. De gebeden gaan vooral over bescherming. Het helpt ons heel erg om een eenheid te vormen.’’
Waarom is dit plotseling zo'n opvallend beeld tijdens dit WK? Was dit vroeger minder gebruikelijk? Volgens de krant Trouw is het zo dat er vroeger een soort ‘machocultuur’ gaande was binnen het betaalde voetbal. Je geloof uiten op het voetbalveld werd vroeger gezien als een aanval op je mannelijkheid; gelukkig is je geloof uiten tegenwoordig geen overtreding meer!
Lees ook over: