Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Naomi: "Biologie studeren én christen zijn is soms verdraaid lastig"

15 maart 2017 · Leestijd 4 min

Naomi (19) studeert Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek in Groningen en loopt als christen soms tegen moeilijke dingen aan. “Mijn opleiding leert dat alles uit 1 levende cel is ontstaan, in de Bijbel staat dat anders.” Vorig jaar had Naomi een lastige periode waarin ze even niets meer van God snapte.

“Ik wilde vroeger zo veel mogelijk begrijpen. Als klein meisje vroeg ik al hoe sterren ontstonden en wilde ik alles weten over het menselijk lichaam. Omdat ik zo geïnteresseerd was in al deze dingen, ben ik biologie gaan studeren, dat was een logische keuze. Intussen zit ik in het 3e jaar en heb ik ontdekt dat het soms best lastig is om als christelijk meisje biologie te studeren. Zo leer ik theoretisch dat de eerst levende cel – LUCA – de voorouder is van al het levende dat nu bestaat. Tegelijkertijd weet ik door mijn gelovige opvoeding niet wat ik daarvan kan geloven.” 

Ik weet niet wat er allemaal wel en niet waar is

“Vorig jaar had ik een periode waarin ik met veel onbeantwoorde vragen rond liep. Ik snapte God niet en vond het lastig om de hele waarheid niet te kennen. Op mijn opleiding kwam natuurlijk onder andere de evolutietheorie voorbij. Ik wist niet wat er allemaal wel waar en niet waar was en dat is nou juist wat ik zo ontzettend moeilijk vond: ik wilde de hele waarheid kennen, maar ook de wetenschap kon me die niet helemaal bieden."

Jezus zien in andere mensen

“Uiteindelijk kwam ik tot de conclusie dat het niet mogelijk is om alles te snappen: de hele waarheid is te veel voor een mens. Ik geloof dat Jezus bestaat, niet omdat ik dit kan bewijzen en overal de juiste antwoorden op heb gevonden, maar omdat ik Jezus zie in andere mensen, zoals mijn oma. Zij kwam jaren terug tot geloof en dat veranderde vanaf dat moment haar leven volledig op een positieve manier. Zo’n grote verandering laat mij zien dat Jezus mensen echt kan aanraken.”  

“Ik heb geen bewijs. Ik heb door mijn opleiding juist wel wat onbeantwoorde vragen. Toch kies ik ervoor in Jezus te geloven. In de biologie zijn sommige dingen ongelofelijk detaillistisch en onverklaarbaar, dat is soms moeilijk te bevatten. Aan de andere kant is het juist iets waarin ik Gods grootheid kan zien. Als Hij dat allemaal heeft bedacht, moet hij wel een meesterlijk brein hebben."

UPDATE - 3 JAAR LATER:

Wij waren ontzettend benieuwd hoe het intussen met Naomi en haar zoektocht naar God is. Ze is nu 22, is afgestudeerd en begint in september met haar nieuwe baan als leerling- en docent begeleider. Naomi: "Als ik dit artikel teruglees, merk ik dat ik me er toentertijd wel een beetje bij neer had gelegd dat ik nooit antwoorden zou krijgen. Toch is er de afgelopen drie jaar van alles gebeurd: ik heb wat boeken gelezen, veel gesprekken gehad met andere christenen en docu's gekeken. Dit heeft me geholpen om in te zien dat de wetenschap en het geloof geen gescheiden werelden hoeven te zijn, ik geloof en merk nu dat dit veel meer samengaat."

Wetenschap kan alles beantwoorden, behalve de waarom-vraag

"In een docu kwam dit voorbeeld naar voren; een persoon gooit een steen naar een andere persoon. De wetenschap kan van alles berekenen: hoe hard de steen gaat, hoe zwaar de steen is en hoeveel schade hij gaat toebrengen, etc. Maar op de vraag waarom deze persoon dit doet is geen wetenschappelijk antwoord. Ik ontdek dat 'het geloof' voor mij wel antwoord kan geven op deze waarom-vragen en ik ben erg blij dat ik dit steeds meer ontdek."

"Als ik mijn drie jaar jongere zelf een tip mag geven is dat: blijf zoeken en stop je vragen en twijfels niet weg! Ga op zoek en kijk christelijke, maar juist ook niet-christelijke films en documentaires. Breng wat je hebt gezien en gelezen en wat je niet begrijpt in gebed bij God en vertrouw erop dat je antwoord gaat krijgen. Misschien diezelfde dag, misschien pas over tien jaar. En als je het even niet meer ziet en bang bent je geloof kwijt te raken, spreek dit dan uit bij mensen die je vertrouwt zodat je samen kan relativeren en jij zelf het overzicht weer krijgt. Want ondanks vallen en opstaan geloof ik echt: zoekt en gij zult vinden."

7630B758-311A-4574-B5A8-E1E455EAD995_1_

Meer verhalen lezen van jongeren die hebben gekozen voor Jezus en vertellen hoe dit is gegaan? Check hier onze #ikkiesvoorjezus rubriek met prachtige getuigenissen.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡