Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Na het overlijden van mijn moeder is de glans van december af"

21 december 2018 · Leestijd 4 min

“Miranda, wat zijn jouw plannen voor kerst?”, vraagt een collega tijdens de middagpauze aan één van onze kassadames op leeftijd. “Uh, ik blijf gewoon lekker thuis zoals elk jaar eigenlijk”, antwoordt Miranda. “Ow dat is ook fijn, maar wie komt er op bezoek dan?”, gaat mijn collega verder. Miranda kijkt even naar het croissantje op haar bord, waarop ze zachtjes antwoordt: “Nou eigenlijk niemand, ik vier kerst altijd in mijn eentje.” De jolige kerstsfeer in de kantine verstomd langzaam en je merkt dat dit niet het antwoord is wat mijn collega’s hadden verwacht.

“Maar vind je dat dan niet saai?”, vraagt een andere collega om de ongemakkelijke stilte te doorbreken. “Nou nee ik vier het al jaren alleen dus ben het wel gewend eigenlijk”, antwoordt Miranda. “Iemand nog koffie?”, roept een andere collega, om het pijnlijke onderwerp snel ergens anders op te richten. “Ja lekker, klinkt het instemmend”. En voor ik het weet gaat het gesprek weer over de kerstdrukte in de winkel.

Het is voor veel mensen het hoogtepunt van het jaar; de feestdagen. Een goed excuus om je lekker vol te proppen met heerlijk eten, onder het genot van een lekker wijntje in het bijzijn van je naaste familie. Alle tv-commercials draaien om het gezellig samen zijn met elkaar en voor programma’s als All You Need Is Love worden kosten nog moeite gespaard om geliefden van heinde en verre aan de kersttafel in Nederland te krijgen. Ja, je komt er eigenlijk niet onderuit, kerst moet en zal leuk en gezellig zijn.

In een maand waar alles draait om consumeren kan het vrij pijnlijk zijn om steeds te worden geconfronteerd met een lege bankrekening

Door alle ideale reclames op televisie zou je bijna vergeten dat de decembermaand toch niet voor iedereen een feest is. Voor zowel jongeren en ouderen die eenzaam zijn of een slechte relatie hebben met hun familie is de decembermaand extra pijnlijk. Continu worden ze eraan herinnerd dat ze ook dit jaar niet kunnen voldoen aan het ideaalbeeld. Ook voor mensen die niet zo’n brede portemonnee hebben is de feestdagen geen pretje. In een maand waar alles draait om consumeren kan het vrij pijnlijk zijn om steeds te worden geconfronteerd met een lege bankrekening.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen groot fan ben van de decembermaand. Na het overlijden van mijn moeder negen jaar geleden was voor mij de glans van de maand eraf. Mijn moeder was degene die de gezelligheid in huis wist te brengen met leuke versieringen en creatieve sinterklaascadeautjes. Het doet elk jaar pijn om die lege plek bij het kersdiner te moeten zien.

Voor ons christenen is de decembermaand een extra kans om onze lichtjes te laten schijnen

Gelukkig merk ik deze dagen ook de prachtige functie van de kerk. Onze gemeente deelt bijvoorbeeld kerstpakketten uit aan mensen die het minder hebben en alleenstaande mensen uit de kerk worden voor een kerstdiner uitgenodigd. Als lid van een kerk heb je als het goed is altijd nog een familie waar je op terug kan vallen. Ook al heb je misschien geen echte familie meer, een kerk biedt je altijd een familie van gelovigen waar je als het goed is op kan steunen.

Voor ons christenen is de decembermaand een extra kans om onze lichtjes te laten schijnen #BEAMthelight.Dus kijk eens om je heen aan wie jij deze maand wat extra aandacht kan geven. Het langsbrengen van een warme oliebol bij iemand kan al zoveel betekenen. Laat deze maand voor iedereen een feestmaand zijn! Want een feestmaand is het zeker: we mogen vieren dat onze hemelse Koning is geboren. Wie Hem kent is nooit meer eenzaam en mag zich altijd rijk rekenen. All You Need Is Love mag dan misschien meer kijkers trekken, All You Need Is The Love of Jesus blijft toch de meest belangrijke boodschap van allemaal!

Fijne kerstdagen ♥

Geschreven door

Brandon

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡