Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sara (14): “Mag ik als christen naar Harry Potter kijken?”

4 februari 2021 · Leestijd 4 min

Ruim 250 jongeren vormen samen de BEAM Helpdesk. Via WhatsApp gaven zij deze week advies aan de veertienjarige Sara. Zij vertelde ons dat ze pas is begonnen met het kijken van de Harry Potter-films, die ze superleuk vindt. “Toch ben ik bang dat ik fout bezig ben, omdat het alleen maar over magie gaat”, vertelt Sara. Daarom vroeg zij aan de BEAM Helpdesk: “Mag ik als christen naar Harry Potter kijken?”

Het advies

“De vraag is of het van God mag”

Sigrid (15): “Natuurlijk mag het, alles mag. De vraag is of het van God mag. Ik denk dat je je af moet vragen of Hij er blij mee zou zijn als je Harry Potter kijkt, net als je bij alle films of dingen die je doet daar een beetje over moet nadenken. Ik zou zeggen: vraag het aan God, hij wilt het je vast vertellen!”

“God spreekt in de Bijbel wel over magie en hekserij”

Timo (20): “Ik zou zeggen dat het inderdaad iets is waar je mee moet oppassen. Er staat in de Bijbel niet 'gij zult geen Harry Potter kijken', maar God spreekt wel over geestelijke strijd in Efeze 6:12 en over magie en hekserij in Galaten 5:20-21. Dat betekent dus dat het niet direct een zonde is om een Harry Potter film te kijken, maar het zijn ook niet zomaar verhaaltjes. Het kan dus wel een invloed hebben en uiteindelijk tot verleiding of zonde leiden. Ik zou er dus van wegblijven!”

 

“Probeer al biddend te voelen wat goed is”

Bernard (24): “Ik denk dat het iets is tussen God en jou wat je beter wel of niet kan kijken. Probeer al biddend te voelen of de Heilige Geest hier wrijving of onrust geeft of wellicht wat meer ontspanning en vrede.”

“God is de grootste kracht”

Sanne (15): “Ik denk dat je er best naar mag kijken, zolang je maar wel in je achterhoofd houdt dat magie niet echt is. God is de grootste kracht die er is, en niks kan daarboven. Hij kan bergen doen bewegen, en wij zijn daar veel te klein voor. Dus zolang je je dat in je hoofd houdt denk ik best dat je het mag kijken. Ik hoop dat dit helpt!”

“Harry Potter lijkt op de strijd tussen God en de duivel”

Jona (18): “Oei oei oei, ik heb zelf ook met dit probleem gevochten om dezelfde reden. Maar toen ik mijn dominee ernaar vroeg zei hij dat hij er zelf ook naar keek en hier is de reden: Harry Potter begint heel leuk en aardig maar uiteindelijk breekt er een oorlog uit, een oorlog die maar niet lijkt op te houden. Op het einde lijkt het kwaad te hebben gewonnen, maar dan is daar de grote finale slag van het goede.... Dit deed me ergens aan denken en de dominee bevestigde dat... De strijd uit Harry Potter lijkt enigszins veel op die uit de Bijbel. Na dit gesprek ben ik gaan kijken en de dominee had gelijk; het lijkt heel erg op de strijd tussen de Heer en de duivel. Dit is de reden waarom ik vind dat we er juist naar moeten kijken, om een beeld te krijgen van goed en kwaad. En ja, er komt magie in voor, maar dit is allemaal fake.”

“Weet dat wat je ziet niet echt is”

Esther (15): “De meningen zijn hier erg verdeeld merk ik vaak bij christenen. Ik vind dat het wel kan, zolang je weet dat wat je ziet niet echt gebeurt. Natuurlijk ‘mogen’ we het kijken, maar het betekent niet per se dat het ook goed voor je is om ernaar te kijken. Ik zou jezelf eerst afvragen voor je de films kijkt waarom kijk je deze film? Wat voor invloed kan deze op je hebben? Praat er ook over met andere christenen in jouw omgeving!”

Beam heeft eerder een artikel geschreven over het geloofsleven van de schrijfster van Harry Potter; J.K. Rowling. Lees het hier!

Geschreven door

Daniëlle

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡