Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Moet je als christen wel/niet op seriedate met Stranger Things?

16 juli 2019 · Leestijd 5 min

Dit keer gaat filmrecensent Jort op serie-date met aflevering één van Stranger Things. (Te zien op Netflix: drie seizoenen met in totaal 25 afleveringen van ongeveer een uur.)

Waar gaat het over?

In Stranger Things gebeuren rare dingen. (Scherpe observatie Jort.) Het is het jaar 1983 en in het Amerikaanse stadje Hawkins verdwijnt de 12-jarige Will ineens van de aardbodem. Misschien heeft het iets te maken met het geheimzinnige “Ministerie van Energie”. Daar zijn ze met hele andere experimenten bezig dan het testen van spaarlampen. (Verschrikkelijke dekmantel ook, want in het hele stadje is er geen enkele lamp die niet constant aan het flikkeren is.) Gelukkig voor ons, en jammer voor de moeder van Will, wordt hoofdinspecteur Hopper op de zaak gezet. Een man wiens ochtendroutine bestaat uit wakker worden met een blik bier in zijn hand en een sigaret opsteken zodra hij uit de douche stapt. Ondertussen zitten Wills vrienden niet stil en gaan ze zelf op onderzoek uit. Oh, en er duikt een meisje op dat magische krachten lijkt te hebben...    

Waarom heeft iedereen het erover?

Stranger Things is een soort nostalgische sciencefiction-horror. Omdat de serie zich afspeelt in de jaren tachtig zijn er talloze verwijzingen naar films en muziek uit die tijd. Eigenlijk voelt Stranger Things als één grote verwijzing naar de populaire boeken van horrorschrijver Stephen King. De hoofdpersonen zijn kinderen die op school gepest worden en waarvan de ouders niet erg betrokken zijn. Daarom gaan de kinderen zelf het mysterie oplossen. Het enige wat nog mist is een enge clown. Hmm, dit was nog maar aflevering één. Misschien komt dat nog...   

Waarom is het tof?

Het creepy, mysterieuze sfeertje gecombineerd met een flinke lading jaren tachtig nostalgie is echt vet. Nu was ik zelf min twaalf jaar oud in 1983, maar toch is veel herkenbaar. Net zoals de vier vrienden praat ik ook de hele dag in The Lord of the Rings en Star Wars verwijzingen die verder niemand begrijpt. Daarnaast is het leuk om terug te gaan naar een tijd waarin nog nooit iemand van het internet had gehoord en mobiele telefoons een enorme antenne hadden. Waarschijnlijk hebben we ergens toch een soort heimwee naar een tijd zonder alle elektronica van nu. Bovendien is de serie zowel spannend als grappig. Maar alles valt en staat ermee dat de kinderen goed kunnen acteren en op een realistische manier praten.  

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Waarom is het niet leuk?

Aflevering één is niet super eng, maar dit valt wel echt onder horror. In de eerste twee minuten is dat al duidelijk wanneer een bange wetenschapper wordt opgejaagd door een verder buiten beeld blijvend monster. Verder ziet dat gat in de muur waar dat monster waarschijnlijk uit is gekropen er super slijmerig en goor uit. Dat kan je de serie niet kwalijk nemen, maar als je hier niet van houdt, zou ik Stranger Things overslaan.  

Wat gaat er waarschijnlijk gebeuren?

De aflevering eindigt wanneer de jongens het mysterieuze meisje vinden in het bos. Afgaand op elke film ooit uit de jaren tachtig, gaan ze haar in het geheim thuis onderdak geven. Ik verwacht dat de serie enger wordt, maar dat het bovennatuurlijke uiteindelijk allemaal semi-wetenschappelijk te verklaren is. Het lijkt me sterk dat er bijvoorbeeld geesten komen opdagen. Verder wordt politieagent Hopper waarschijnlijk ontslagen voor wangedrag. Dat zou in ieder geval moeten gebeuren.  

Kan je hier met je dominee naar kijken?

Grote kans dat je dominee tijdens het kijken een serieus gesprek over de bovennatuurlijke wereld wil beginnen of je gaat vertellen hoe door perfecte liefde alle angst verdwijnt (1 Joh 4:18). Maar er is een even grote kans dat je halverwege de aflevering ineens naast je op de bank iemand “I bless the rains down in Africaaaaaaaaa!” of een andere jaren tachtig klassieker mee hoort zingen. Dat sfeertje is gewoon heel aanstekelijk! Je kan Stranger Things al meer dominee-proof maken door de serie met Zweedse ondertiteling te kijken. Dan ziet je dominee niet dat de Nederlandse ondertitelaar kennelijk een slechte dag had en nog een paar bonusvloeken heeft toegevoegd die niet in de Engelse tekst zitten. Niet dat de serie die nodig heeft, het is van zichzelf al redelijk grof.    

Wat moet ik weten over Stranger Things om indruk te maken op mijn vrienden?

Gaten Matarazzo, die Dustin speelt, kreeg tijdens het filmen de baard in de keel en moest al zijn eerder opgenomen teksten opnieuw inspreken.   

afbeelding

Geschreven door

Jort

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡