Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Moet je als christen orgaandonor zijn? BEAM'ers vertellen

1 juni 2020 Leestijd 3 min

Sinds de nieuwe donorwet zijn er een hoop meer mensen die hun organen na overlijden weggeven. Toch blijven de nee-registraties uiteraard ook niet achterwege. Ook binnen de gelovige wereld zijn er mensen die liever geen donor zijn, zo ligt het aantal nee-registraties binnen de Biblebelt relatief hoog. Maar is het als christen verplicht om donor te zijn, of is het juist geen goed idee? We vroegen onze BEAM'ers hoe zij erover dachten.

Waarom wel?
Moet je als christen orgaandonor zijn? 'Ja', zeggen 149 BEAM'ers (31%), of in ieder geval is het alles behalve verkeerd om dit te zijn. Als christen zorg je nou eenmaal voor je naasten, is het meest gehoorde argument. "Het is een manier om het evangelie te verkondigen," geeft 茅茅n van hen aan. Bovendien is je lichaam maar tijdelijk volgens veel van hen, in de hemel krijg je weer een nieuw en volmaakt lichaam.  Verschillende mensen waren overtuigt: als christen is donor zijn een pr茅. "Alles aan ons is gekregen en mogen we ook weer delen," "In de bijbel staat dat je mensen moet helpen!".

Waarom niet?
Voor de meeste BEAM'ers is het een kwestie van je eigen keus, 337 (69%) kiest dan ook voor 'nee', donor zijn als christen is niet verplicht. God heeft je de vrijheid gegeven om zelf te kiezen, geven ze aan. Het is een mooie keuze, maar geen verplichting. "Natuurlijk heb je als christen een taak om voor je naaste te zorgen, maar daar zijn ook andere manieren voor. Je mag het uiteindelijk zelf weten." Religie zou bovendien deze keuze niet moeten bepalen, vertelt een BEAM'er, "het kan invloed hebben op bepaalde dingen, maar een keuze zoals dit blijft individueel."

Conclusie
Voor christenen die 'nee' registreren als donor, is het vaak een manier om het lichaam te behouden omdat het een tempel is, een geschenk van God. Ook wordt er als argument gebruikt dat men zal opstaan uit de graven, en dus moet het lichaam nog intakt zijn. Voor anderen geldt juist weer dat het lichaam gezien mag worden als een geschenk dat kan worden doorgegeven. Gelukkig kan iedereen uiteindelijk zijn eigen keuze maken. Die keuze is met de nieuwe donorwet zelfs nog urgenter. Zoals veel BEAM'ers aangeven is het absoluut geen verplichting, ook niet als christen. Doe waar jij je fijn bij voelt!

BEAM Video

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Naar aanleiding van de nieuwe donorwet, maakten wij een video. Moet je als christen nou wel of geen donor zijn? Bekijk de video hieronder!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕