Ga naar submenu Ga naar zoekveld

6 tips als je het moeilijk vindt om te bidden

19 februari 2020 · Leestijd 5 min

Bidden is supermooi, maar soms ook superlastig. Je hebt geen zin, voelt je schuldig, kunt de juiste woorden niet vinden of ervaart God niet. Daarom 6 tips om als bidden ingewikkeld is.

1. Als je de woorden voor je gebed niet kunt vinden, weet dan dat Jezus voor je bidt

Jouw stilte zal God niet wegjagen. Niets kan jou scheiden van Zijn liefde, zelfs niet jouw onrust. Hij zal nooit moe van je worden. Soms is het grootste gebed dat we kunnen ervaren dat God ons volledig begrijpt en met ons meevoelt. Zijn aanwezigheid zegt soms meer dan 1000 woorden!

Wie zal hen veroordelen? Christus Jezus, die gestorven is, meer nog, die opgewekt en aan de rechterhand van God zit, pleit voor ons. (Romeinen 8:34)

2. Als je te gestrest bent om te bidden, zorg dan voor jezelf

Je hebt als christen niet een spiritueel streepje voor als je chronisch overbelast bent. Zelfs niet als je je helemaal uit de naad hebt gewerkt voor Jezus. “We raken vaak overbelast op het moment dat we vergeten wie God is,” zegt Richard Swenson.

Juist op de momenten dat we Gods rust het meest nodig hebben, gaan we harder rennen en meer stressen. Geef in plaats daarvan jezelf de vriendelijkheid, ruimte en rust die je ook aan anderen geeft. Dat kan egoïstisch voelen, maar God zegt dat we alleen anderen alleen kunnen troosten met de troost die we eerst zelf hebben ontvangen (2 Korintiërs 1:4).

3. Als je je overweldigd voelt, fluister Zijn naam

Fluisteren kan soms heel sterk zijn. Door het zachte geluid, span je je extra in om de boodschap te horen. Een boodschap die blijkbaar alleen voor jou is bestemd. Fluister daarom eens Gods naam en wacht totdat hij in de stilte reageert. Want hoe zacht zijn stem ook klinkt, het effect is supersterk!

Hij geeft mensen weer hoop, hij neemt hun pijn weg. De Heer heeft alle sterren gemaakt, hij heeft ze een naam gegeven. (Psalm 147:3,4, BGT)

4. Als je je down voelt, nodig Jezus dan uit in je wereld: ga schrijven!

Als het je niet lukt om Jezus te bereiken, nodig Hem dan uit in jouw wereld! Onderzoek van The New York Times laat zien dat het opschrijven van jouw persoonlijke verhaal kan leiden tot veranderingen in je gedrag. Ook maakt het je blijer. Elke 15 minuten dat je je gedachtes opschrijft maakt al een verschil!

Schrijf naast je eigen vragen, gedachtes en twijfels ook Gods reactie op. Wat denk je dat Hij zegt? Als we ‘journalen’ met God, geven we Hem de ruimte om ons verhaal te herschrijven.

Want levend en krachtig is het woord van God, en scherper dan een tweesnijdend zwaard: het dringt diep door tot waar ziel en geest, been en merg elkaar raken, en het is in staat de opvattingen en gedachten van het hart te ontleden. (Hebreeën 4:12)

In deze tekst is ‘woord’ het Griekse woord logos, wat vertaald wordt als levende stem. God wordt niet beperkt door het geschreven woord: Hij gebruikt alles wat leeft om te spreken, dus ook jouw pen op papier!

5. Heb een eerlijk gesprek. Maak een wandeling. Vind Gods liefdesbrieven.

Max Lucado zei in een interview met Breathcast dat gebed een eerlijk gesprek met God moet zijn, niet een riedeltje dat je herhaalt.

“Ik bid niet lang achter elkaar… Mijn gebeden zijn vrij kort. Ik voel me het meest gezegend door gebed als ik oprecht bid en met God over alles praat dat mij bezighoudt.”

Maak buiten een wandeling en laat God je aanraken. Onderzoek toont aan dat een wandeling van slechts 10 minuten je oppept en helpt met angst, depressie, school en het dagelijks leven.

“Sta op en eet wat, anders is de reis te zwaar voor je.” (1 Koningen 19:7)

Elia had alles gedaan wat hij zich kon bedenken, zelfs het verslaan van Baäls profeten. Toch gingen zijn problemen niet weg. Ze werden zelfs erger! Stress maakte Elia kapot. Wanhopig gaat hij slapen. Maar als hij wakker wordt, vindt hij versgebakken brood en water: speciaal voor hem. Niet alleen dat: God stuurt een engel om hem aan te raken, tot twee keer toe! God wist dat Elia eerst fysiek moest bijkomen, zodat hij daarna Gods liefdevolle stem kon horen. Gefluister in een zachte bries.

Dus wees niet bang als je het moeilijk vindt om te bidden. God wil zich met jou verbinden, met de eerlijke, rauwe jij. Neem tijd om tot rust te komen: dat ben je waard!

En onthoud dat je met AL je gevoelens, vragen en twijfel welkom bent bij je hemelse Vader: ‘Kom naar mij, jullie die vermoeid en onder lasten gebukt gaan en ik zal jullie rust geven.’ (Matteüs 11:28)

Gebaseerd op een artikel van Relevant.

Meer lezen over gebed? Check: Wat is het nut van bidden?

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡