Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mirthe: “Ik ga naar een andere kerk dan mijn ouders”

27 oktober 2016 · Leestijd 3 min

Vorige week stuurde Mirthe (16) een Whatsapp bericht: “Help, ik heb ruzie met mijn moeder, want ik wil naar een andere kerk. Wat moet ik doen?” Deze week belt BEAM haar via Skype om te vragen hoe het nu is.

Je was gefrustreerd toen je ons een bericht stuurde. Wat was er aan de hand?

“Ik ga al mijn hele leven met mijn ouders in Middelburg naar dezelfde kerk, maar ik voel me er niet meer thuis. Er zijn bijna geen jongeren van mijn leeftijd en ik heb het gevoel dat ik daar niet kan zijn wie ik echt ben. Vorig jaar ben ik met een vriendin mee geweest naar een andere kerk, ook gewoon in Middelburg. Hier was veel meer jeugd en ik voelde me direct thuis. Ik ben daar een aantal maanden op vrijdagavond naar de jeugdclub geweest en pas bedacht ik: Waarom ga ik daar niet ook gewoon op zondag heen?”

Hoe verliep de avond dat je ons appte?

“Die zondagavond had ik ruzie met mijn moeder, maar eigenlijk was dat vooral omdat ik in mijn hoofd al had besloten dat ze het vast niet goed zou vinden als ik naar die andere kerk zou gaan. Na de discussie zondag hebben we er deze week goed over gepraat, zonder schreeuwen en zonder alle emoties. Mijn moeder reageerde chill, mijn vader is iets meer van de regeltjes en de traditie, dus die vindt het iets lastiger. Maar ze houden allebei heel veel van me en ze vonden het fijn om het er gewoon met me over te hebben in plaats van ruziemaken. We hebben nu de afspraak gemaakt dat het goed is dat ik naar die andere kerk ga!”

Wat slim! En voelt het goed nu?

“Ja, het is even wennen voor mijn ouders en ook wel voor mij. Want ik vind het leuk om samen met hen dit soort dingen te doen. Maar deze keuze moest ik echt voor mezelf maken, want ik werd niet langer blij van mijn oude kerk. Ik ben wel opgelucht dat ik er op een volwassen manier met mijn ouders over heb kunnen praten. Dat raad ik andere jongeren met dit probleem ook aan: Laat het niet aankomen op een ruzie, maar leg in een normaal gesprek uit wat je vindt en wat je wilt. Als je dit echt moeilijk vindt kan je ook altijd een berichtje sturen of een brief schrijven.”

Benieuwd hoe je ontdekt of een kerk bij je past? Klik hier voor 4 tips om hierachter te komen.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡