Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mima is 15 en zit in groep 8: “Mijn hersenen vergissen zich altijd”

30 maart 2020 · Leestijd 3 min

Mima leren we kennen in de documentaire Mensjesrechten van Zapp. Ze zit in groep 8, maar is intussen al 15 jaar oud. Leren is voor haar niet zo makkelijk. Ze is namelijk geboren met het downsyndroom waardoor ze altijd harder moet werken dan anderen om mee te kunnen komen. Via deze documentaire krijg je een inkijkje in haar leven.

De documentaire start aan het einde van de zomervakantie. De Indonesische Mima heeft super veel zin om weer naar school te gaan. Maar als ze eenmaal op het schoolplein aankomt, durft ze het toch even niet. Ze klemt zich snel vast aan haar vader die haar overhaalt om alsnog te gaan. Mima kon ervoor kiezen om naar speciaal onderwijs te gaan, maar dat wilde ze niet: “Daar zitten alleen maar van die gekkies op.” Dus Mima zit op een gewone basisschool. Ze loopt wat achter, maar doet hard haar best. “Mijn hersenen weten het niet. Ze vergissen zich altijd,” legt ze aan haar moeder uit als ze samen huiswerk doen. Als Mima een taak niet onder de knie krijgt, reageert ze gefrustreerd, maar haar moeder houdt haar geduldig bij de les. Wanneer Mima zich écht concentreert, lukken dingen haar zomaar wel.

Parade

Mima komt dus niet zo makkelijk mee als het gaat om school en huiswerk, maar gelukkig zijn er andere dingen die wel makkelijker zijn voor haar. Mima’s school bereidt zich voor op een grote parade waar zij aan mee mag doen. Ze krijgt de taak om met vlaggen te zwaaien, ze kijkt er enorm naar uit. Na een paar keer oefenen met de vlaggen heeft ze het onder de knie, ze is een natuurtalent. Op haar gezicht verschijnt een enorme glimlach en je kunt aan haar zien dat ze blij is dat dit iets is wat haar wel direct goed lukt.

Over Mensjesrechten

Ieder kind heeft recht op een gelukkig leven, dat staat in het Kinderrechtenverdrag. Toch kan er van alles gebeuren waardoor kinderen toch niet zo gelukkig zijn. Hier gaan de documentaires van 'Mensjesrechten' over. Kinderen en tieners van over de hele wereld laten zien hoe zij omgaan met de kleine en grote uitdagingen die ze tegenkomen in het leven. ‘Mensjesrechten' laat zien wat er in de wereld om ons heen gebeurt, ver weg en dichtbij. De documentaires gaan over universele kinderrechtenthema’s die alle kinderen wereldwijd aangaan, zoals veiligheid en recht op ontwikkeling wat niet in alle landen zo vanzelfsprekend is.

Bron: 2doc

Esther (21) vertelt over haar leven met zusje Manouk (18) die het downsyndroom heeft.

Geschreven door

Maike

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡