Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Milka en Jechonja in gesprek over hun verschillende kledingstijl: 'Ik wil mij altijd netjes kleden'

Twee jongeren in gesprek over hun kledingstijl

7 maart 2023 · Leestijd 4 min

Van baggy broeken tot nette jurkjes: Milka en Jechonja zijn twee jongeren die compleet verschillende kledingstijlen hebben. Maar er is zeker één ding dat hen met elkaar verbindt: het geloof. Hoe beïnvloedt het geloof hun kledingkeuzes?

Milka: “Sinds ik mij kan herinneren, ben ik bezig met mode. De laatste trends houd ik goed bij en ik kies uit wat bij mij past. Ik denk veel na over hoe ik er verzorgd en modieus uit kan zien. Ik omschrijf mijn kledingstijl als ‘classy met een stoer randje’. De ene keer ben ik netjes gekleed en draag ik een blazer met jeans. De andere keer heb ik een baggy broek met gaten aan, met stoere sneakers eronder.” 

Jechonja: “Grappig om te horen, want ik ben helemaal niet bezig met de laatste mode. Veel mensen zullen mijn kledingstijl omschrijven als een ‘oma-achtige’ stijl. Ik draag namelijk altijd jurken, vooral in bruin- en groentinten. Ik ben ook fan van gebreide vesten. Ik wil mij altijd netjes kleden, niet alleen als ik naar de kerk ga. Mijn ouders vinden het ook belangrijk dat ik er toonbaar uitzie. Jurken vinden ze daar het best bij passen. Vroeger zei ik er nooit wat van, maar toen ik ouder werd, wilde ik mijn eigen keuzes maken. Ik zag vrienden in een broek en shirtje. Ik wilde dat ook, maar het mocht nooit. Ik heb het inmiddels geaccepteerd, doordat ik mijn eigen kledingstijl heb ontwikkeld.”

milka

Milka: “Ik ben ook gelovig en ga iedere zondag naar de kerk. Ik vind het een belangrijke plek, maar ik wil mij niet anders voordoen dan ik ben. God kijkt naar mijn hart en niet naar mijn kledingstijl. Dus de ene zondag heb ik een jurk aan, de volgende zondag stoere jeans met gaten. Ik ben me wel bewust van de plek waar ik ben, en ik wil niet oneerbiedig zijn. Wanneer ik een broek met gaten aan heb, draag ik er een panty onder, zodat de aandacht niet naar mijn blote knieën gaat.”

Jechonja: “Zelf zal ik nooit een broek met gaten aandoen naar de kerk, omdat ik het belangrijk vind om er netjes uit te zien, maar ik kijk ook niet neer op iemand die dat wel doet. Ik vind dat iedereen vrij is om die keuze te maken. Ik hoop wel dat jongeren inzien dat de kerk niet zómaar een plek is.”

Milka: “Zowel in de kerk als op school komt mijn kledingstijl erg overeen met die van anderen. Bij jou zal het vast anders zijn. Hoe reageren mensen in jouw omgeving op je kledingstijl?”

Jechonja: “Ik krijg vaak opmerkingen als: ‘Je draagt echt altijd jurken, hè?’ Dat klopt, denk ik dan. Vroeger kreeg ik minder leuke reacties, zoals: ‘Wat kleed jij je saai en kinderachtig.’ Dat was nooit leuk. Sinds ik een eigen draai aan mijn stijl heb gegeven, krijg ik steeds vaker complimenten. Via mijn vrienden probeer ik af en toe wat van de trends mee te pikken. Die verwerk ik op mijn manier. Zegt jouw kledingstijl trouwens veel over wie je bent als persoon?”

jechonja

Milka: “Ja! Mijn stijl laat zien wie ik ben; meisjesachtig, maar ik heb ook een stoere kant. Ik zoek graag de grenzen op en doe dingen die veel mensen niet durven. Ook laat ik zien dat ik een christen ben en met die normen en waarden ben opgevoed. Ik zal bijvoorbeeld niet snel te bloot of in een crop top rondlopen.”

Jechonja: “Mijn kleding zegt ook veel over mij. Ik ben niet uitbundig of verlegen, ik zit er middenin. Ik draag geen felle kleuren, maar val wel op omdat ik er net iets anders uitzie dan anderen. Dat vind ik het leukste aan mijn kledingstijl.”

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡