Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Miljoen (!) mensen eenzaam: hoe zit het in Nederland met eenzaamheid?

30 september 2019 · Leestijd 3 min

Eenzaamheid is een groot probleem, daar is 71% van Nederland het mee eens. Maar hoe groot is het probleem nou precies in Nederland? En hoe erg is dat?

De meeste eenzame mensen wonen in het zuiden van het land, in Limburg en Zeeland. In Gelderland wonen de minst eenzame mensen, maar het verschil valt erg mee. Gemiddeld is 43% van de volwassen Nederlandse bevolking eenzaam, waarvan 33% matig eenzaam en 10% ernstig eenzaam is. Dat zijn dus meer dan een miljoen ernstig eenzame mensen!

Wat is eenzaamheid precies?

De officiële definitie van eenzaamheid is: Het subjectief ervaren van een onplezierig of ontoelaatbaar gemis aan (kwaliteit van) bepaalde relaties. Eigenlijk zijn er meerdere vormen van eenzaamheid. We hebben het over emotionele eenzaamheid als iemand een sterk gemis ervaart van een intieme relatie en dus emotioneel hechte steun mist. Sociale eenzaamheid heeft daarentegen meer te maken met een bredere groep. Mensen die sociaal eenzaam zijn missen betekenisvolle relaties met meerdere mensen. Een intieme relatie met een persoon kan deze eenzaamheid dus niet oplossen.

Mannelijk en allochtoon

De gemiddelde eenzame persoon is mannelijk, allochtoon, oud, laagopgeleid, niet-werkend en in het bezit van een laag inkomen. Dit zijn allemaal factoren die vaak voorkomen bij eenzame mensen. Natuurlijk zorgen deze factoren er niet direct voor dat je eenzaam bent, maar de kans is een stuk groter.

Maar hoe komt het nou dat je eenzaam bent? In sommige gevallen kun je er zelf vrij weinig aan doen, het wordt namelijk voor 48% genetisch bepaald. Dit is onderzocht in een langdurig onderzoek met tweelingen, die vaak allebei óf wel óf niet eenzaam werden.  

Ernstige gezondheidsproblemen

Eenzaamheid kan voor best wel veel gezondheidsproblemen zorgen. Dit kan geestelijk, denk aan depressies en angstklachten, maar ook zeker lichamelijk. Zo is er uit onderzoek gebleken dat eenzame mensen meer kans hebben om Alzheimer of hartproblemen te ontwikkelen of een beroerte te krijgen. Dit komt niet alleen door de eenzaamheid, maar ook door alle dingen die daaruit voortvloeien. Zo hebben eenzame mensen vaak een ongezondere levensstijl dan niet-eenzame mensen. Shocking fact: eenzame mensen van 65+ hebben na 10 jaar eenzaam te zijn ongeveer 26% meer kans om te overlijden dan hun niet-eenzame leeftijdsgenoten.

Wat doet Nederland?

Best heftig, right? Gelukkig ben jij niet de enige die er zo over denkt, de meerderheid (71%) van de Nederlanders ziet eenzaamheid als een groot probleem. Ongeveer de helft van de Nederlanders probeert er iets aan te doen om dit probleem minder groot te maken. Dit gebeurt het meest door gewoon een gesprekje aan te knopen of op de koffie te gaan bij kennissen.

En zomaar op de koffie gaan is helemaal geen slecht idee om eenzaamheid tegen te gaan. Een gevarieerd netwerk beschermt tegen eenzaamheid. Dit houdt dus in dat je niet alleen maar een vriendengroep hebt, maar ook verschillende kennissen waar je een band mee hebt. Dit kunnen bijvoorbeeld buren, klasgenoten of collega’s zijn. Naast deze kennissen is het ook belangrijk om nog enkele intieme relaties te hebben. Dit hoeven er geen tientallen te zijn, vier of vijf personen waar je op kunt bouwen is al voldoende. Hoe meer sociale contacten daar bovenop komen, hoe minder toegevoegde waarde ze hebben.

Deze week is het de Week tegen de Eenzaamheid. Wil je hier nog meer over lezen? Lees dan hier verder!

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡