Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Mijn sieraden zijn te zien tijdens een expositie’

22 augustus 2017 · Leestijd 3 min

Van jongs af aan vindt Audrey (24) het al heerlijk om bezig te zijn met kralen. Tijdens haar studie Bouwkunde op de TU Delft is ze veel bezig met design en komt ze met talloze materialen in aanraking. Haar hart begint sneller te kloppen en ruim een jaar geleden start ze met het ontwerpen van sieraden. En die zijn vanaf aankomende zondag te bewonderen tijdens een expositie.

“Het is heel bijzonder dat mijn sieraden straks voor anderen te zien zijn op een expositie”, zegt een enthousiaste Audrey. “Ik heb er veel tijd ingestoken en heb naar perfectie gestreefd.” Daar is veel tijd in gaan zitten. En waar anderen biertjes drinken in hun studentenkamer, slijpt Audrey stukjes steen voor de kettinkjes. “Het begon toen ik tijdens mijn studie iets moest maken vanuit een stuk steen. Dat werd uiteindelijk een ring. Daarna ben ik gaan experimenteren met marmer, goud en polyesterhars.” Het werken met porselein kan op de universiteit, waar ze in een studio werkt. “Een soort handvaardigheidlokaal. Een vrij kleine ruimte met een oven en dozen pakken klei. Ik draag daar een schort, zodat ik niet thuiskom met allemaal kleivlekken op mijn kleren. Voor het marmer en goud mocht ik gebruik maken van het atelier van een goudsmit.” Deze zomer startte ze met een zomercursus keramiek, waarbij ze met een groep van twaalf mensen aan de slag gingen. Iedereen met iets anders, de een met lampen. Zij richtte zich op haar porseleinen ringen. “Ik vind het heel bijzonder als ik zie dat iemand een van mijn sieraden draagt. Dan komt zo’n sieraad tot leven.”

Wees niet bang voor mislukkingen, daar leer je juist van

Inmiddels heeft ze via via al sieraden aan kennissen verkocht en ook zelf draagt ze met trots een van haar ringen. “Ik verdien er wel wat mee, maar het daar gaat het me niet om.” Voor nu is het nog gewoon een hobby voor Audrey. Ze hoopt binnenkort af te studeren. Heb jij nou ook een creatieve passie? Dan heeft ze nog wel een tip. “Je moet het doen. Blijf dingen ontwerpen en maken en wees niet bang voor mislukkingen. Juist daar leer je van. Het hoort erbij en je leert ervan. Voor mij was het ook ingewikkeld. Tijdens het stoken in de oven krimpt porselein, maar niet altijd egaal. Dan heb je ineens een ovale ring, in plaats van een ronde. Natuurlijk is dat soms frustrerend, vooral als je in de laatste fase zit, maar als je erachter komt hoe dat komt, heb je wel weer wat geleerd.” 3 september begint de expositie van Audrey en haar cursusgenoten in het Prinsenkwartier in Delft. Op 9 giet ze live porselein op het gratis evenement Prinsenkwartier op het Plein. Klik hier voor meer informatie!

afbeelding

Geschreven door

Anna Neeltje

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡