Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mijn professor zei: er zijn van die gekken die geloven dat iemand de wereld heeft gemaakt

15 september 2017 · Leestijd 3 min

Soms lijkt het net of de argumenten voor de evolutie zo sterk zijn dat je er niet om heen kan. Marten (20) studeert Life Science and Technology en heeft tijdens zijn opleiding veel geleerd over evolutie: “Wetenschappers hebben niet altijd gelijk. Je moet niet bang worden van die ‘sterke’ argumenten die mensen inbrengen over de evolutie.”

Al sinds Marten een kind was wilde hij uitvinder worden. Opleidingen tot uitvinder bestaan niet, maar Life Science and Technology kwam het dichtstbij. Vooral in het eerste halfjaar van zijn studie kreeg Marten veel over de evolutietheorie te horen in de collegezaal. Hij vond het niet erg hierover te leren en ziet het meer als een leuke uitdaging: “Ik vind het interessant te weten welke aanwijzingen ze gebruiken voor de evolutietheorie, maar ik zie dat niet als de waarheid.” Marten merkt dat geloof en wetenschap niet altijd een gelukkig huwelijk zijn, zeker niet op zijn opleiding. Professoren maken lullige opmerkingen die christenen negatief afschilderen: “Dan zeggen ze: Er zijn van die gekken die denken dat ‘iemand’ de wereld gemaakt heeft. Ze zetten je eigenlijk gewoon voor schut. Ik vind dat heel vervelend maar ik leg het naast mijn neer. In een collegezaal met 300 studenten ga je daar ook niets over zeggen.”

Geloof en wetenschap zijn niet altijd een goed huwelijk

Twijfels over de schepping heeft Marten nooit gehad, volgens hem is de evolutietheorie allesbehalve realistisch. Voor evolutie is namelijk een enorme hoeveelheid toeval nodig, iets wat volgens hem helemaal niet kan. “Er is bijvoorbeeld een insect dat vloeibaar gif lanceert om zichzelf te beschermen. Dat goedje is ook hartstikke giftig, zelfs voor het insect zelf. Daarom zit het gif een speciaal blaasje.” “Volgens de evolutietheorie zou er dan ooit zo’n insect moeten zijn die op hetzelfde moment én toevallig het giftige goedje zou aanmaken, én tegelijkertijd een blaasje zou ontwikkelen. Als dat niet zo is gegaan, dan zou dat beestje natuurlijk hartstikke dood gaan.”  Volgens Marten zit de wereld vol met deze voorbeelden. Het menselijke oog bijvoorbeeld, dat is zo complex dat er heel veel in een keer had moeten ontstaan wil het voordeel geven. Onmogelijk, denkt hij: “Het kan gewoon niet dat zulke complexe dingen per toeval zijn ontstaan.” 

Zulke complexe dingen kunnen niet per toeval ontstaan zijn

Ondanks dat Marten geen twijfels heeft over de schepping van God, gaat hij niet in discussie met andere studenten die niet gelovig zijn: “Dat heeft geen zin, ik sta daar als gelovige, hij als ongelovige, we zouden nooit tot elkaar kunnen komen. Marten vindt dat wetenschappers vaak niets anders proberen dan je te overtuigen van de waarheid van hun theorieën: “Wetenschappers hebben niet altijd gelijk. Er worden veel fouten gemaakt in de wetenschap. Je moet niet bang worden van die ‘sterke’ argumenten die mensen inbrengen over de evolutie. Wanneer je er dieper induikt, dan is het allemaal niet zo feitelijk als dat ze je willen wijsmaken.” Wist je dat je BEAM ook op Instagram kan volgen? Klik deze link en volg ons!

Geschreven door

Melissa

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡