Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Mijn langverwachte eerste relatie viel vies tegen”

8 oktober 2018 · Leestijd 4 min

Anna (20) kreeg vorig jaar voor het eerst een relatie, ze had er jaren naar uitgekeken en op gewacht. “Ik was bang om alleen over te blijven en had nu eindelijk een maatje gevonden.” Na bijna 3 maanden maakte ze er - met een gebroken hart – alweer een einde aan: “Het was helemaal niet wat ik verwacht had.”

Anna vond familieweekenden geweldig totdat iedereen – behalve zij - een relatie had. “Vanaf dat moment voelde ik me heel alleen. Iedereen had een vriendje of vriendinnetje, ook mijn jongere nichtjes en mijn neef. Tijdens het weekend gingen ze romantisch wandelen met hun spetter en dan zat ik daar. Ik was bang om alleen te blijven, want ik was al 19 jaar single en had nog nooit een vriendje gehad. Ik voelde me vreemd en dit werd versterkt door mensen die me altijd probeerden te koppelen. Uiteindelijk deed ik dit zelf ook: Als ik een christelijke jongen tegenkwam die er leuk uitzag, bedacht ik direct waarom hij wel of niet bij me zou passen. Als de uitslag positief was, sloofde ik me ontzettend uit om zijn aandacht te krijgen.”

De eerste relatie moet raak zijn
“Op mijn 17e hoorde ik een preek van een man die met God had afgesproken dat de eerste vrouw waar hij een relatie mee zou krijgen ook de vrouw zou zijn met wie hij ging trouwen. Uiteindelijk liep zijn leven zo en vertelt hij deze getuigenis graag aan iedereen die het wil horen. Ik vond het prachtig en heb tijdens die preek geconcludeerd dat ik dit ook wilde. Dit voornemen voerde de druk natuurlijk extra op.

Tijdens Kerst liep er opeens een knappe jongen rond in mijn kerk. Ik raakte met hem aan de praat en zijn zus en haar vriendinnen zagen het plotseling als levensmissie om ons te koppelen. Ik heb na die dienst een date met hem gehad. Ergens stond ik door die meiden onder druk en aan de andere kant was ik dolgelukkig, want het zag er naar uit dat ik niet langer alleen hoefde te zijn. Ik zou eindelijk iemand hebben die ik mee kon nemen naar familieweekend, die mee kon op vakantie en met wie ik uitstapjes kon doen.” 

Binnen 2 weken was ik niet verliefd meer, als ik dat überhaupt ooit geweest was.

“Binnen 3 weken hadden we een relatie en weer 2 weken laten zocht ik op Google: ‘Hoe lang duurt verliefdheid?’ Ik was namelijk helemaal niet verliefd meer en achteraf twijfel ik of ik dat überhaupt ooit ben geweest. Ik legde de schuld bij mezelf: Ik moest hem beter en meer liefhebben, dan zou het vanzelf wel goed komen. Het was voor hem wél duidelijk dat hij het zag zitten, dat vertelde hij me ook. Hij had het idee dat het vanzelf zou gaan, terwijl ik er juist achter kwam dat een relatie hard werken is. Stelletjes lijken allemaal ontzettend gelukkig op Instagram, maar ik ontdekte dat ook deze personen lastige dingen meemaken en moeten overwinnen. Na tweeënhalve maand verkering kreeg ik een berichtje van zijn ex. Hij ging vreemd met haar en ze vond dat ik het recht had om dit te weten. Ik vond het ontzettend lastig, maar heb het toen uitgemaakt. Ik was weer alleen. Vanaf dat moment tot op de dag van vandaag heb ik deze tekst op de achtergrond van mijn telefoon:
'Be more concerned with becoming the right woman, than finding the right man'.
  Dat was precies de overtuiging die ik al die tijd miste. Ik dacht altijd dat ik een vriendje nodig had om me te laten groeien in mijn geloof en om gelukkig te zijn, maar mijn eerste relatie viel ontzettend tegen en heeft me beschadigd. Ik heb geleerd dat ik zonder relatie goed genoeg ben en dat ik nooit meer een relatie met iemand aan ga zodat ik niet alleen hoef te zijn, ook niet als ik druk ervaar van andere mensen. Ik ben nooit alleen, want God is altijd bij me. Hij kent het grotere plaatje en daarom vertrouw ik op Hem en niet op mijn eigen inzicht." * De naam Anna is verzonnen. De naam van de geïnterviewde is bekend bij de redactie. 

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡