Ga naar submenu Ga naar zoekveld

“Mijn huidskleur is geen beperking, maar een accessoire”

11 juni 2020 · Leestijd 4 min

De afgelopen weken waren gevuld met protesten in het kader van ‘Black Lives Matter’. Naar aanleiding van het overlijden van George Floyd ontstond er een wereldwijde beweging tegen racisme en discriminatie. Wij spreken jongeren over hun persoonlijke ervaringen met dit onderwerp. Dit keer vertelt Rhoda haar verhaal. “Het is vermoeiend om zo vaak aan je huidskleur herinnerd te worden”.

‘Jij kan goed Nederlands!’     

“’Hoe kan het dat je zo goed Nederlands spreekt? Waar kom je vandaan? Jij studeert zeker nog?’ Opmerkingen die ik dagelijks op mijn werk te horen krijg. Ik ben jong afgestudeerd en werk nu als orthoptist. Dat is met mijn 21 jaar al best een hoge functie. Mensen vinden dat vaak vreemd en daar heeft mijn huidskleur ook zeker mee te maken. Geregeld zeggen mensen er iets over. Meestal bedoelen ze het niet vervelend, maar toch is het naar om het elke dag te horen.”

“Ik ben het gewend”

“Het is vermoeiend om zo vaak aan je huidskleur herinnerd te worden. Toch probeer ik er bijna nooit op in te gaan, ik heb geen zin om boos worden en lach het meestal weg. Omdat ik het zo vaak te horen krijg, laat ik het gemakkelijker van me afglijden. Ik hou er rekening mee dat mensen iets over mijn huidskleur kunnen zeggen en dus verbaast het me minder.”

“Je zou een goede zwarte piet zijn”

“Racistische opmerkingen krijg ik al mijn hele leven. Ik probeer die dingen bewust niet te onthouden. Wat me wel is bijgebleven: een vreemde zei een keer dat ik een goede zwarte piet zou zijn, dat vond ik heel naar om te horen. Vooral op school kreeg ik dit soort dingen regelmatig naar mijn hoofd geslingerd. Als jong meisje nam ik die opmerkingen vaak voor waarheid aan. Het maakte me super onzeker en wilde daardoor mezelf niet meer zijn.”

“We zijn allemaal gelijk”

“Inmiddels kan ik beter omgaan met racisme. Mijn geloof speelt daar een grote rol in. Jullie post voor ‘Black Out Tuesday’ is toevallig precies de bijbeltekst die ik er altijd bij haal. Genesis 1:26, wij zijn geschapen naar Gods evenbeeld. We zijn dus allemaal gelijk, geen enkel ras is superieur aan een ander ras. Door het bloed van Jezus zijn wij allemaal één.”

“Het protest was mooi maar onverantwoord”

“Ik vond de afgelopen weken best heftig, al die protesten en plunderingen. Ik heb het filmpje van George Floyd bewust niet bekeken, dat vond ik te naar. Ik vind het mooi en belangrijk dat dit onderwerp nu besproken wordt. We zijn onderweg naar praktische veranderingen. Zelf ben ik niet gaan protesteren. In verband met corona vond ik dat niet verantwoord, zeker omdat ik in de zorg werk. Wel probeer ik awareness te creëren via mijn Instagram.”

“Mijn huidskleur is een accessoire”

“Mijn huidskleur is geen beperking, ik zie het als een accessoire. Het zou saai zijn als iedereen dezelfde kleur had. Het heeft echt wel even geduurd voordat ik dat zo kon zien. Ik begrijp dat je die overtuiging niet meteen krijgt als je dit leest. Maar weet dat je er altijd voor kan bidden. God staat niet voor racisme, Hij wil juist dat wij met zijn allen één lichaam zijn (1 Korinthiërs 12:12-13). Laten we het kwade niet laten overwinnen, maar laten wij het goede doen om zo het kwade te overwinnen (Romeinen 12:21).”

In het nieuwe dagelijkse tv-programma 'Ook Hier' en met #ookhier op sociale media wil de EO deze week de verhalen over alledaags racisme hoor- en zichtbaar maken. Kijk alle afleveringen hier.

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡