Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Micha: Een gevecht tussen oordeel en hoop

21 oktober 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het boek Micha: vol heftige taal, maar met een liefdevolle conclusie.

Algemene informatie Micha

Aantal bladzijden: 7
Aantal hoofdstukken: 7
Betekenis naam: Het Bijbelboek Micha heeft zijn naam te danken aan de gelijknamige profeet.
Populairste gedeelte: “Er is jou, mens, gezegd wat goed is, je weet wat de HEER van je wil: niets anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God.” (Micha 6:8)

What about Micha?

Net zoals andere profeten, kreeg Micha de opdracht om Gods nieuws te verkondigen aan het volk. Een pittige opdracht, omdat de woorden niet een en al rozengeur en maneschijn zijn… Corruptie, onrecht, hypocrisie: Micha is de lucky guy om de leiders van Israël hiermee te confronteren. Of, zoals hij het zelf zegt: “Ik daarentegen ben vervuld van kracht, ik heb de geest van de HEER, ik ben rechtvaardig en ik heb de moed om aan Jakob zijn wandaden bekend te maken, en aan Israël zijn zonde.” (Micha 3:8)

Micha spreekt dus namens God. Hij moet Israël beschuldigen. Maar waarvan eigenlijk? Dat lees je in de eerste hoofdstukken. De leiders van het volk maken zichzelf machtiger en rijker door diefstal en hebberigheid. De profeten zijn corrupt. In de Bijbel in Gewone Taal wordt het als volgt omschreven: “Als ze een akker willen hebben, dan pakken ze die van iemand af. En als ze een huis willen hebben, dan nemen ze dat gewoon in bezit. Ze onderdrukken andere mensen, en stelen hun bezittingen.” (Micha 2:1,2) En een stukje verder geeft Micha nog een stevige samenvatting: “Dit land is onrein, het brengt bederf en vreselijke vernietiging.” (Micha 2:10)

Maar er is hoop!

Een en al onrecht dus! Micha waarschuwt dat God zal oordelen. Jeruzalem wordt vernietigd en het volk verbannen… Het lijkt wel alsof God niets meer met zijn volk te maken wil hebben. Toch laat het boek Micha niet alleen waarschuwingen, aanklachten en oordeel zien. Er is ook hoop! In Micha 2:12 en verder lees je een gedicht over God als herder. Hij zal zijn kudde redden en opnieuw bij elkaar brengen in zijn wei. En ja, de tempel zal verwoest worden, maar Micha profeteert ook over het nieuwe Jeruzalem. Dan zal de tempel gevuld zijn met Gods aanwezigheid: een plek waar hemel en aarde elkaar ontmoeten! Ook wordt de komst van Jezus aangekondigd. Je kunt deze hint ontdekken in hoofdstuk 5, waar Bethlehem als speciale plek wordt genoemd. Jawel, de geboorteplaats van Jezus.

Waarom lezen?

Hoe zwaar en vernietigend de woorden uit het boek Micha ook kunnen aanvoelen, de uiteindelijke boodschap blijft er een van liefde. Het is een uitdaging om deze boodschap te ontdekken, maar zeker de moeite waard! Er wordt zelfs verwezen naar de belofte die God maakte aan Abraham, all the way back in Genesis. Een belofte die sterker is dan menselijk kwaad. Want: “Opnieuw zult u zich over ons ontfermen en al onze zonden tenietdoen. Onze zonden werpt u in de diepten van de zee.” (Micha 7:19,20)

Dit verhaal alleen dan in KEI MOOIE animatie

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡