Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Merveille over kleding en geloof: 'Moet ik mij bloot kleden om mooi te zijn?

12 juli 2022 · Leestijd 3 min

De dagen worden langer en als maar warmer: de zomer is echt begonnen. Zomer en kleding is nooit een struggle voor mij geweest, totdat ik tot geloof kwam. ‘Wat heeft God met je kleding te maken?’ denk je misschien. Nou héél veel ben ik achtergekomen.

“Een aantal jaar geleden kleedde ik mij om gezien te worden. Gezien te worden door anderen en om op een verkeerde manier aandacht te krijgen. Ik nam over wat ik in tijdschriften en etalages zag en ging op zoek naar bevestiging van anderen. Van korte rokjes tot croptops; overal zag je mij ermee lopen. Ik dacht vooral na over wat anderen van mij en mijn kleding vonden. Dat God iets met mijn kleding te maken had, wist ik toen nog niet.

Toen ik zeventien was, kwam ik tot een levend geloof en liet ik me dopen. In mijn Bijbel las ik dat je een nieuwe schepping bent op het moment dat je Jezus uitnodigt in je leven en je geloof levend wordt (2 Korinthe 5:17). Ik merkte dat door de manier waarop ik met mensen omging, praatte en mijn leven invulde. Maar er gebeurde nog iets anders geks. Een goede drie maanden nadat ik tot geloof was gekomen, begon de inhoud van mijn kledingkast te veranderen. Al mijn croptops, korte rokjes, shirts met hevige decolleté en korte broekjes verdwenen uit de kast en werden vervangen door vrouwelijke, stoere maar voornamelijk modest kledingstukken. 

De verandering gebeurde dus niet alleen aan de binnenkant, maar het was ook aan de buitenkant te zien. Mijn kleding laat een stukje identiteit en persoonlijkheid zien en dus ook dat ik een dochter van de Allerhoogste ben. En gek genoeg voelde ik mij er goed in. Ik zocht niet meer naar bevestiging, maar voelde mij zelfverzekerd en kreeg complimentjes over mijn nieuwe kledingstijl. Ik voel nu niet meer de druk van modellen in tijdschriften, social media en mijn eigen gedachten, om mij te moeten kleden en alles over te nemen van wat ik zie. Dat houdt in dat ik heb geleerd dat ik niet bloot hoef te zijn om mooi te zijn. Nu de zomer weer aandringt, zit ik met dezelfde struggle als voorheen: wat trek ik aan? Gelukkig voel ik nu niet meer de druk van de samenleving en mijn eigen gedachten, maar weet ik dat ik mezelf kan kleden zoals ik wil. Maar wel wetende dat ik een Koning representeer. Ik wil niet zeggen dat God meer van me houdt, nu ik mijn kleding heb aangepast. Hij houdt nu net zoveel van mij als voor mijn transformatie. Maar ik kies ervoor om Jezus te representeren in alles wat ik doe en dus ook in hoe ik mij kleed.”

Geschreven door

Merveille

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡