Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Merle (8) onderzoekt wat communie inhoudt: “Cadeaus en Jezus”

9 december 2019 · Leestijd 2 min

Springkussen in de tuin, prachtige cadeaus, een mooie glitterjurk: communie is in de katholieke wereld een bekend fenomeen. Ook de 8-jarige Merle staat op het punt om communie te doen. In de 2Doc ‘Heilig Boontje’ gaat ze op zoek naar de reden van deze traditie.

In de korte documentaire zien we hoe de jonge Merle vragen stelt bij de communie die ze gaat doen. Zo legt ze klasgenoten de vraag voor: “Waarom heb je communie gedaan?”, “Omdat mijn broer het ook deed, dus het zou raar zijn als ik het niet zou doen”, antwoord één van hen.

Ook Merles vader en opa komen aan het woord, die het geheel iets beter kunnen onderbouwen. “Jezus komt dan heel dichtbij je, dat is belangrijker dan de cadeautjes die je krijgt,” vertelt haar opa stellig. Want die krijg je zeker, zo weten de kinderen te vertellen. Een fiets, een tennisracket, geld voor een iPad. “Cadeautjes, cadeautjes, cadeautjes, en dan kom je in de kerk en dan geef je er niks om, dat vind ik dan wel raar,” vertelt één van de kinderen.

Vol trots paradeert Merle richting de kerk, in de jurk die haar oma voor haar maakte. Een groot feest volgt na afloop. Benieuwd naar Merles conclusie? Kijk de documentaire hier

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡