Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Code Rood | "Mensenhandel in de prostitutie is moeilijk te bestrijden"

21 april 2020 · Leestijd 3 min

Deze week staat BEAM in het teken van Code Rood. Geïnspireerd door de woorden van Jezus (Mattheüs 25:35-36) komt BEAM - samen met EO Metterdaad en Leger des Heils - in actie voor mensen in de prostitutie. Het Leger des Heils biedt al een aantal jaar programma’s aan om misbruik en uitbuiting in de prostitutie tegen te gaan. “Het zijn vaak kwetsbare mensen die worden aangespoord om te werken in de prostitutie, maar daarna geen weg meer terug zien. De uitbuiting van deze kwetsbare mensen is groot en wij proberen dat te bestrijden,” vertelt Cornel Vader, directeur van het Leger des Heils.

Onzichtbaar onrecht

Cornel Vader vertelt hoe belangrijk het is om uitbuiting en mensenhandel in de prostitutie tegen te gaan. “Mensenhandel is een grotendeels onzichtbaar en hardnekkig onrecht dat kwetsbare mensen wordt aangedaan. In onze opvang werden steeds vaker slachtoffers van uitbuiting gesignaleerd, en onze hulpverleners vroegen om een aanpak hiervan. Sindsdien hebben we een Europees netwerk opgezet met de Salvation Army in andere Europese landen om dit probleem internationaal te kunnen bestrijden.”

“Veel mensen die afkomstig zijn uit andere landen in Europa, en hier dus legaal verblijven, worden slachtoffer van mensenhandel. Vrouwen worden vaak gedwongen tot prostitutie. Maar de meest kwetsbare groep zijn de mensen die geen identiteitsbewijs hebben. Zij hadden al geen perspectief, maar worden onder valse excuses ook nog beroofd van hun waardigheid. Ze kunnen eigenlijk niks beginnen om het bij overheid aan te vechten. Daar ligt duidelijk een opdracht voor het Leger des Heils,” vertelt directeur Vader.

We komen bij hen zitten in die put en klimmen er samen stap voor stap uit

Emoties uiten

Eén van de projecten waarmee het Leger des Heils mensen uit de prostitutie helpt, is 'Levenskracht' in Eindhoven en Limburg. De hulpverleners van Levenskracht krijgen vaak te maken met personen die worden uitgebuit, of die zich door hun situatie gedwongen zien om te blijven werken in de prostitutie. Paola werkt als hulpverlener bij Levenskracht: “We werken met een metafoor van een put. We gaan met een man of vrouw in de put zitten en klimmen daar dan samen stap voor stap uit. Veiligheid is altijd de eerste prioriteit, daarna helpen we hen met iets opbouwen door bijvoorbeeld praktische zaken te regelen.”

“Een onderdeel van dit proces is mentale en fysieke training. Hierdoor willen we laten zien dat mensen hun eigen kracht kunnen gebruiken. Ze komen in contact met hun eigen lichaam en ervaren emoties die daarbij ontstaan. Ze mogen bijvoorbeeld op een bokszak slaan om hun boosheid te leren uiten. Deze training geeft mensen in de prostitutie terug wat ze vaak zijn kwijtgeraakt door hun werk: zelfvertrouwen en het bewust voelen van hun eigen lichaam.”

Ineke van Buren werkt bij het Leger des Heils en vertelt over uitbuiting in de prostitutie.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Vanaf maandag 20 april staat BEAM in het teken van Code Rood. Samen met jou halen we geld op voor mensen in de prostitutie. Hierdoor kan Het Leger des Heils deze mensen voorzien van de eerste levensbehoeften zoals maaltijden en onderdak. Meer weten? Klik hier!

Bron: Leger des Heils

 

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡