Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Mensen bouwen vaker schulden op dan je denkt’

4 december 2017 · Leestijd 2 min

Samen brieven schrijven, instanties nabellen en de financiën op een rijtje zetten. Johan (28) doet er alles aan om te zorgen dat de jongeren die hij begeleidt hun leven weer op de rit krijgen. Oordelen schuift hij opzij. Hij is gewoon hun ‘maatje’.

“Ik kende een meisje van wie de vader in de schuldhulpverlening zat. Het was een vervelende situatie bij haar thuis waar haar ouders, volgens haar, niks aan konden doen. Dat doet veel met een gezin, met een persoon. Vaak komt het voort uit onwetendheid. Op Facebook zag ik een berichtje langskomen van Moneyfit en ik besloot me meteen op te geven. Op deze manier kon ik helpen.

Er volgde een training en toen is het balletje gaan rollen. Ik begeleid nu een jongen, hij is de derde in twee jaar tijd. Natuurlijk adviseer ik hem financieel, maar ik ga vooral naast hem staan. Laat hem zien dat hij niet de enige is. We hebben een klik, dat is nodig. Anders staat hij niet open voor mijn advies. Deze jongen is bipolair, blowt en heeft ADHD. Daardoor gaat het regelmatig verkeerd, maar ik kan hem dat niet kwalijk nemen. Als hij me een berichtje stuurt dat hij er, door onze afspraak, weer dagen tegenaan kan, geeft dat een goed gevoel.

Soms hoor ik heftige verhalen. Over een Islamitisch meisje van 18 die de auto van haar oom op haar naam heeft staan. De boetes komen bij haar binnen. Zo’n probleem begint klein, maar wordt snel steeds groter. Mensen bouwen vaker schulden op dan je denkt.

Mijn belangrijkste tip: wees kritisch op jezelf én op anderen. Neem niet alles voor waar aan, maar raadpleeg Google of vraag anderen om hulp. Geef niet uit wat je niet hebt, zorg dat je een buffer hebt. Het kan zijn dat je net op je studentenkamer woont en de wasmachine kapot gaat.”

Wil jij heerlijk lui op de hoogte blijven van ons werk en meepraten met BEAM-nieuws? Dat kan! WhatsApp ‘BEAM AAN’ naar 06-83673700 en we worden app-matties <3

Geschreven door

Anna Neeltje

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡