Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Melissa werkt in een overweeghuis voor vrouwen in de prostitutie: “Ze zijn niet minder dan anderen”

23 april 2020 · Leestijd 5 min

Deze week komt BEAM samen met het Leger des Heils in actie voor mensen in de prostitutie. Melissa (32) werkt in het Overweeghuis in Groningen en helpt vrouwen die overwegen om uit de prostitutie te stappen. “Veel vrouwen weten niet wat ze moeten doen nadat ze gestopt zijn met hun werk. Wij gaan samen met hen kijken naar een nieuwe toekomst, zonder de prostitutie.”

afbeelding

Hoe is het Overweeghuis begonnen?

“Het Overweeghuis is ontstaan vanuit een burgerinitiatief en draait op vrijwilligers die 24/7 aanwezig zijn. In het Overweeghuis zijn zes kamers beschikbaar voor vrouwen uit de prostitutie die een plek nodig hebben om te verblijven of overwegen om uit te stappen. Het Overweeghuis biedt een rustplek voor deze vrouwen.”

“Sinds de opening - vorig jaar mei - zijn deze kamers vrijwel altijd bezet. Ze mogen tot drie maanden in het Overweeghuis blijven wonen. Tijdens die drie maanden krijgen vrouwen de ruimte om na te denken over hun toekomst. Samen maken we daarvoor een plan bijvoorbeeld richting begeleid wonen, een zorgboerderij of andere manieren om gedeeltelijk zelfstandig te wonen. Ik leg het contact met verschillende hulpverleningsorganisaties om een plan op maat te maken voor de vrouwen. Het Overweeghuis is een burgerinitiatief en draait volledig op vrijwilligers. Zij helpen mij door met de vrouwen naar de afspraken te gaan en ik ondersteun hen hier weer in.”

“Ik vind het heel mooi dat het Leger des Heils door het Overweeghuis vrouwen een kans geeft om uit de prostitutie te stappen. Ik vind het mooi om er voor vrouwen te zijn en hen daarin te ondersteunen. Door dit werk kan ik hen helpen aan een nieuw toekomstbeeld en een verandering in hun leven. Dat maakt mijn werk heel bijzonder.”

(De tekst gaat onder de foto verder)

afbeelding

Hoe komen de vrouwen in contact met jullie?

“De meeste vrouwen worden vanuit andere hulpverleningsorganisaties bij ons gebracht. Dan kan vanuit de verslavingszorg, politie of andere opvangcentra zijn. Zij zijn op zoek naar een veilige verblijfplek voor de vrouwen. Als de vrouwen bij ons worden aangemeld, kijken we naar wat iemand nodig heeft. Ook komen vrouwen bij ons zonder tussenkomst van een andere organisatie.”

“We gaan met ze in gesprek en maken vanuit dat gesprek een plan op maat. Dit laat zien welke hulpverlening de vrouwen al krijgen, wie er allemaal betrokken zijn, wat de voorgeschiedenis is en wat ze nodig hebben. Zo kunnen wij helpen in een doorstroom naar een nieuwe toekomst voor deze vrouwen.”

Hoe ziet een dag in het Overweeghuis eruit?

“We proberen ervoor te zorgen dat iedere bewoonster haar steentje bij kan dragen in het huis. Zo hebben we een rooster waarop iedereen een aantal huishoudelijke taken krijgt. We hebben elke dag een koffiemoment met z’n allen en de vrouwen koken elke dag voor elkaar. De vrijwilligers helpen hierin door bijvoorbeeld met de vrouwen boodschappen te doen. Daarnaast verschilt het per vrouw hoe de invulling van de dag eruit ziet. Sommige vrouwen werken als vrijwilligster en kunnen hier hun tijd aan besteden, maar voor andere vrouwen lukt dat nog niet. We willen er in ieder geval voor zorgen dat ze ervaren hoe het is om in een huiselijke sfeer te wonen. Ze krijgen de ruimte om na te denken wat ze in de toekomst willen doen en wij helpen hen daarin.”

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor het Overweeghuis?

“Die zijn best groot voor het Overweeghuis. De vrouwen mogen niet onnodig naar buiten en de meeste boodschappen worden door vrijwilligers gedaan. In het huis moeten ze afstand van elkaar houden, maar dat werkt natuurlijk niet altijd. Daarom dragen we mondkapjes als we in het huis zijn. We kunnen niet meer met elkaar eten en hebben geen gezamenlijke momenten meer. Dat is voor ons allemaal zwaar, maar tot nu toe gaat het goed. Gelukkig heeft het huis een grote tuin waar ze met mooi weer kunnen zitten.”

“Eén van de vrouwen die nu in het Overweeghuis woont, moest stoppen met haar werk in de prostitutie door het coronavirus. Ze ziet dit als het perfecte moment om uit de prostitutie te stappen. Ze heeft nu geen inkomen en wij proberen haar te helpen door een uitkering aan te vragen. Deze vrouw krijgt bij ons haar basisbehoeften, zoals eten, drinken en een verblijfplaats. Veel andere mannen en vrouwen in de prostitutie hebben die luxe niet. Daarom is jullie Code Rood-actie super belangrijk. Ik vind het fantastisch dat zoveel mensen al geld hebben gedoneerd voor de mensen in de prostitutie. Door de actie kunnen wij doorgaan met ons werk en vrouwen helpen die op straat komen te staan.”

Wij spraken Stieneke van der Graaf, Tweede Kamerlid van de Christenunie. Zij gaat vragen stellen aan de regering door onze Code Rood-actie! Ze vindt het belangrijk dat er geld wordt gegeven aan projecten zoals het Overweeghuis. Lees haar verhaal hier!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡