Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Meike (13): "Mijn vrienden willen dat ik horror met hen kijk"

17 september 2020 · Leestijd 5 min

Ruim 250 jongeren vormen samen de BEAM Helpdesk. Via WhatsApp gaven zij deze week advies aan de dertienjarige Meike. Zij vertelde ons hoe avondjes met haar vrienden er vaak uit zien: op de bank en een filmpje aan. Het nadeel voor haar is dat ze vaak horrorfilms kijken, waar zij niet zo enthousiast over is. Zij zit dan regelmatig met haar oren en ogen dicht, of zelfs in een andere ruimte. Haar niet-christelijke vrienden snappen niet waarom zij daar niet comfortabel mee is en dat vindt Meike lastig. Daarom vroeg zij aan de BEAM Helpdesk: ‘Hoe maak ik andere keuzes dan mijn niet-christelijke vrienden?’

Carlijn (18): Lastig hoor, maar wat je kunt doen is de situatie verplaatsen. Je vrienden vragen: “Wat zouden jullie ervan vinden als…” Misschien dat ze het dan beter begrijpen vanuit jouw standpunt. Ook kun je misschien proberen om een filmrooster te maken; om de beurt een film kiezen. Dan kun je kijken bij welke film je er wel bij bent en bij welke niet.

Fleur (17): Ik snap heel goed waar je mee zit. Je wilt niet ‘anders’ zijn dan je vrienden en dat is heel logisch. Ik herken mijzelf erg goed in jouw verhaal. Ik wilde zelf ook nooit horrorfilms kijken en ik vloekte niet, etc. In het begin was dat voor mijn vrienden een beetje raar, maar later hebben ze daar echt respect voor gekregen. Dit omdat ik wist wat ik wilde en mij niet door groepsdruk liet beïnvloeden. Het beste voor jou is om toch je eigen idealen vast te houden en stevig in je schoenen te staan. Als het goede vrienden van je zijn zullen zij jou in de je waarde laten en het respecteren. Merk je dat niet, dam moet je je afvragen of het wel echt je vrienden zijn.

Selwyn (21): Als ik het zo hoor, doe je in deze al precies wat je ook terugziet in het leven van Jezus. Het leven als gelovige is niet makkelijk, je zult kwetsbaar moeten zijn (wat je hier dus al doet). Ik zou je alleen maar mee willen geven: Ga vooral zo door! Je bent super goed bezig! In 1 Petrus 3 vers 13 en 14 staat: ‘Als je je best doet om goed te leven, zal God je beschermen. En dan kan niemand je kwaad doen. Wees dus niet bang, ook niet voor de beschuldigingen van ongelovigen. Als je lijdt omdat je Gods wil doet, ben je juist gelukkig.’

Sam (14): Ik zou met hen gaan praten en vragen of ze misschien een keer iets anders willen kijken. Je kunt ze ook wat uitleggen over het geloof. Misschien staan ze hier wel voor open en begrijpen ze je heel goed!

Joanne (15): Uit jouw verhaal trek ik de conclusie dat jij sowieso niet de film uitkiest. Misschien moet je vragen of jij een film mag uitkiezen die jij leuk vindt. Als ze dat goed vinden, kies dan een film met een duidelijke boodschap. En probeer als ze weer een horrorfilm gaan kijken duidelijk uit te leggen dat jij dat niet fijn vindt en de film niet wilt kijken.

Bernd (19): Hoe moeilijk het ook lijkt, probeer naar jezelf te luisteren en niet met je omgeving mee te gaan. Ik vond het zelf een paar jaar geleden ook heel lastig toen mijn vrienden begonnen met alcohol drinken en ik dit echt niet wilde. Maar ik ben achteraf heel blij dat ik naar mezelf heb geluisterd! Als je het lastig vindt, mag je het altijd aan God voorleggen en om Zijn hulp vragen!

Janneke (16): Ik denk dat je gewoon je eigen keuzes zou moeten kunnen maken. Vraag je bij dingen die je doet met je niet-christelijke vrienden: "Wat zou Jezus doen?" of "Wat zou Jezus ervan vinden als ik dit doe?" Naar mijn mening moeten vrienden gewoon jouw mening respecteren. Dat hoort zo in een vriendschap.

Jantine (19): Je vraagt hoe je andere keuzes maakt, maar eigenlijk doe je dat al door je wens voor andere films kenbaar te maken en niet mee te kijken. Ik zou zeggen: Keep going, God is faithful! Wat God van jou en mij vindt is veel belangrijker dan wat mensen op aarde van jou vinden; ook al voelt dat niet altijd zo. Ga een open gesprek aan. Jij vindt het bijvoorbeeld prima dat zij horrorfilms kijken, maar niet als jij erbij bent. Echte vrienden zullen je respecteren en je kunt vast ergens een middenweg vinden.

Estefania (18): Wat vervelend dat je vrienden geen rekening met jou houden! Mijn advies zou zijn om het bij je vrienden aan te geven, hoe spannend dat ook is. Deel wat je gevoelens zijn en vertel hen wat jou dwarszit, daar zijn vrienden immers voor. Praat er ook met God over, wees eerlijk tegen Hem en vraag Hem om jou te begeleiden als je het moeilijk hebt met keuzes maken.

Heb jij ook een dilemma over de liefde, je geloof of bijvoorbeeld je studie? App (0683673700) of DM (@EOBEAM) je vraag, wie weet nemen we hem 'in behandeling'.

Lees ook dit artikel over hoe God naar je kijkt, terwijl de wereld soms andere dingen van mensen verwacht.

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡