Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mattijs in Rio: ‘We weten wat we moeten doen’

14 september 2016 · Leestijd 3 min

Mattijs speelt rolstoelbasketbal voor het Nederlandse team tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Vandaag speelt hij tegen de favoriet, Amerika. Hoe groot schat Mattijs de kans op goud? “Als we USA verslaan is er veel mogelijk.”

Op jongere leeftijd werd Mattijs gediagnostiseerd met een spierafwijking. Hij kan wel lopen of staan, maar als hij dat te lang doet, krijgt hij last van zijn gewrichten. Tijdens de eerste training rolstoelbasketballen gooide Mattijs alles mis, maar toch was hij verkocht. Nu heeft hij het zo ver geschopt (gegooid eigenlijk) dat hij op dit moment in Rio is voor de Paralympics (in het komende BEAM Magazine, 22 september op je mat, lees je zijn hele verhaal). BEAM sprak Mattijs, tussen de wedstrijden door, over zijn avontuur in Rio.

Hoe is het om in Rio te zijn?
“Het is heel gaaf om hier te zijn. We hebben een dag iets van de stad gezien. Verder probeer ik me zo goed mogelijk te focussen op het toernooi. We trainen bijna iedere dag. Als we een avondwedstrijd hebben, trainen we meestal in de ochtend of begin van de middag. Na een vroege wedstrijd krijgen we ook wel eens rust. De sfeer in het Olympisch dorp is goed. Onder de Nederlands is het erg gezellig. We maken regelmatig praatjes. Ook de vrijwilligers zijn erg vriendelijk.”

afbeelding

Zitten de tribunes een beetje vol?

"Vooraf dacht ik dat er weinig publiek zou komen. Maar we hebben al een paar keer in een vol stadion gespeeld met 12.000 man publiek. Dat is erg gaaf. Meestal is er ook een heel oranje vak.”

Zijn jullie gespannen?
“Natuurlijk zijn we ook wel gespannen voor de wedstrijden, maar de sfeer onderling is goed. We proberen positief te blijven en elkaar beter te maken. Vandaag spelen we tegen de USA in de kwartfinale. Ik ben zelf altijd een beetje zenuwachtig voor een wedstrijd. Wat ik daartegen doe? Niets bijzonders. Gewoon vertrouwen hebben in mijzelf en ons team. We weten wat we moeten doen.”

Hoe groot zijn jullie kansen op goud?
“Goud halen is een zware opgave. Het Nederlandse basketbalteam is sinds twaalf jaar weer op de Spelen. Veel andere landen zijn deze omstandigheden veel meer gewend. Vanavond in de kwartfinale gaat veel bepaald worden. USA is een favoriet voor de finale. Als we die verslaan, is er veel mogelijk! We kijken niet te veel vooruit, we bekijken het wedstrijd voor wedstrijd.”

Krijgen jullie veel support uit Nederland? 
“We krijgen ontzettend veel support, ja! We hebben allemaal kaarten gekregen van familie en vrienden om onze kamer hier aan te kleden. Ook krijg ik veel berichtjes van thuis. Mijn ouders zijn hier ook en staan in oranje gekleed op de tribunes. Die support is echt fijn.”

Het Nederlandse rolstoelbasketbalteam speelt vanavond om 20.15 uur (Nederlandse tijd) tegen Amerika.
Beeld: McKlin Fotografie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡