Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marline had een dysthyme stoornis: "Ik maakte plannen om te stoppen met leven"

6 januari 2020 · Leestijd 2 min

(triggerwarning: dit artikel gaat over zelfdodinggedachten) Marline (20) heeft een Dysthyme stoornis waardoor zij vaak depressief was. Dankzij therapie en met behulp van bevrijdingspastoraat leerde zij haar leven aan God over te geven en werd het licht in haar leven. Zij ziet het jaar 2020 dan ook vol vertrouwen tegemoet.

Marline: “Toen ik veertien jaar was en in de pubertijd terecht kwam, veranderde ik van een vrolijk meisje in een onzekere puber. Mijn vader werd in die periode dominee en nam een beroep aan in een andere plaats. We gingen verhuizen en mijn vertrouwde wereldje stond volledig op zijn kop. Ik moest helemaal opnieuw beginnen, in een voor mij onbekende omgeving. Daardoor werd ik erg onzeker. Achteraf was dit het begin van een jarenlange depressie. Ik ging steeds negatiever over mezelf denken en mijn gedachten werden meer en meer beheerst door de dood."

‘Ik was zo depressief dat ik niet meer wilde leven’

"Ik kreeg sociale angst en vond het steeds moeilijker om naar verjaardagen toe te gaan. Door mijn onzekerheid begon ik te stotteren en ontwikkelde ik nog meer angsten. Op den duur durfde ik zelfs niet meer te bellen.

Het was in die periode zo donker dat ik plannen begon te maken om een einde aan mijn leven te maken. Toen iemand hierachter kwam, werden mijn ouders gewaarschuwd en schakelden zij meteen professionele hulp in. Eenmaal bij een psycholoog kreeg ik de diagnose Dysthyme stoornis. Een chronische, ‘iets lichtere’ vorm van depressiviteit. Een dysthyme stoornis is echter langdurig, in tegenstelling tot een depressie. Ik had doorlopend een somber gevoel en kon nergens meer van genieten.”

Loop jij rond met gedachten over zelfmoord? Neem contact op met Stichting 113 Zelfmoordpreventie (0900 0113 en 113.nl)

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡