Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mark de Jager (26) is Jonge Theoloog des Vaderlands: “Theologie staat niet tegenover wetenschap!”

27 november 2019 · Leestijd 5 min

Mark de Jager (26) is tijdens de Nacht van de Theologie verkozen tot Jonge Theoloog des Vaderlands: een aanmoedigingsprijs voor jonge theologen. De student nam het op tegen vijf andere genomineerden en sleepte de titel binnen! BEAM interviewde Mark over de bijzondere verkiezing en de winst: “Ik had het echt niet verwacht!”

Mark, jij studeert Theologie. Wat is dat precies?

“Als theoloog denk je eigenlijk een beetje wetenschappelijk na over het christelijk geloof. Je kijkt bijvoorbeeld naar hoe de Bijbel in elkaar zit, wat christenen vandaag de dag geloven, hoe kerken hierin verschillen en hoe je dit weer op een goede manier kunt uitleggen aan andere mensen.

Ook ben je veel bezig met de praktische kant van theologie: Hoe ga je met mensen in gesprek over het geloof? Hoe kun je mensen helpen om te leren bidden? Je gaat eigenlijk alles wat te maken heeft met het geloof onderzoeken vanuit de wetenschap, om er vervolgens in de praktijk mee te oefenen. Na je studie kun je verschillende kanten op. Je kunt bijvoorbeeld godsdienstleraar worden of de journalistiek ingaan. Ik ben nu bezig met een opleiding tot dominee.”

Geloof combineren met wetenschap is voor christenen soms best lastig. Wat vind jij hiervan?

“Tijdens de studie denk en discussieer je veel en ben je inderdaad veel bezig met onderzoek en wetenschap. Tegen jonge theologiestudenten wil ik daarom zeggen: blijf ook werken aan je eigen relatie met God. Dit kan door te bidden of door naar de kerk te gaan. Voor mijzelf geldt: theologie moet altijd verbonden zijn met mijn eigen geloof in God."

Aan christenen in het algemeen wil ik graag meegeven: We hebben onze hersenen van God gekregen. Die mogen we ook gebruiken om na te denken over wat we eigenlijk geloven en vragen hierover te stellen. Als je talent hebt om over geloof na te denken, kun je theologie inzetten voor je eigen geloof. Een van de dingen die ik heb ontdekt door theologie te studeren, is dat geloof echt niet lijnrecht tegenover de wetenschap staat. Met behulp van wetenschappelijk denken kun je aan anderen uitleggen wat je gelooft en hierover vertellen. Theologie kan daarom iets heel positiefs toevoegen.” 

Veel mensen van onze leeftijd lijden onder studie- en prestatiedruk.

Jij deed mee aan de verkiezing ‘Jonge Theoloog des Vaderlands’. Wat is dit?

“Elk jaar wordt er door een jury een Theoloog des Vaderlands gekozen. Dit is vaak een wat oudere theoloog, die voor een jaar een soort influencer en ambassadeur van de theologie in Nederland wordt. Het doel is om te laten zien dat je als theoloog niet alleen maar iets over de kerk kunt zeggen, maar ook over alledaagse onderwerpen, zoals het nieuws en de media.

Sinds 2018 wordt er ook een Jonge Theoloog des Vaderlands gekozen. Meestal is dit een student. Hogescholen en universiteiten mogen een student aandragen voor een nominatie en ik was dus een van de zes genomineerden!”

Hoe werkte de verkiezing zelf? Wat moest je doen?

“Elke kandidaat maakte een filmpje, waarop online gestemd kon worden. Ook gaven we tijdens de Nacht van de Theologie een presentatie en reageerden we op een aantal stellingen. De jury koos op basis van al deze onderdelen een winnaar.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

En dat was jij! Had je dit verwacht?

“Nee, eigenlijk niet! Kijk, de oudere Theologen des Vaderlands hebben allemaal een superindrukwekkend levensverhaal, zijn heel actief bezig met hun vak en hebben al van alles gedaan. Ikzelf ben een student. Ik preek af en toe wel voor de kerk, maar verder doe ik weinig indrukwekkends. Het leek mij van tevoren vooral heel leuk om mee te doen en het was natuurlijk een grote eer dat ik werd voorgedragen door mijn opleidingen. Toen won ik ook nog eens: dat had ik echt niet verwacht! Dit jaar is voorganger Samuel Lee verkozen tot Theoloog des Vaderlands. Hij is een grote inspiratie voor mij, dus dat maakt deze ervaring extra bijzonder.”

Je bent nu een jaar lang de Jonge Theoloog des Vaderlands. Wat zijn je plannen?

“Dat is een leuke vraag, want dat ben ik zelf ook nog aan het uitzoeken! Ik zie het als een uitdaging om te kijken of het mij lukt om ook in de media de meerwaarde van theologie te laten zien. Een thema waar ik graag iets mee wil gaan doen is ‘stress onder jongeren’. Veel mensen van onze leeftijd lijden onder studie- en prestatiedruk, sociale druk of ervaren stress door na te denken over de toekomst of het klimaat. Onder studenten heerst de cultuur: 'Je moet een cv opbouwen, want anders komt het niet goed met je.'

Juist als theoloog kun je hier iets tegenover zetten. Als christenen geloven we dat je niet je eigen geluk hoeft te maken. We zijn geliefd door God: niet om wat we doen, maar om wie we zijn. Dat verhaal wil ik dit jaar vertellen.”

Geschreven door

Annemarijn

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡