Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marjan (22): ''Muffe meuk? Welnee, ik draag Dolce & Gabbana.''

19 april 2016 · Leestijd 3 min

Vintage is hip, goedkoop, en het belangrijkste: onrechtvrij. Marjan Zuidersma (22) raakte verknocht aan tweedehands kleding nadat ze ontdekte met welk onrecht haar kleding gepaard ging. Inmiddels heeft ze, - als expert - een paar gouden tips om tweedehands pareltjes te scoren!

''Op mijn zeventiende werd ik me steeds meer bewust van ongerechtigheid in de wereld. Toen ik erachter kwam hoe groot het onrecht in de kledingindustrie is, schrok ik ontzettend. Mijn beeld van kleding en de mode-industrie stonden totaal op zijn kop. Nu vind ik het absurd dat we zo makkelijk met z’n allen shirtjes voor vijf euro kopen bij winkels als de Primark en de H&M, terwijl er mensen aan de andere kant van de wereld heel erg hard voor weinig moeten werken.’’ ''Eerlijke kleding hoeft niet duur te zijn. Ik winkel nu vooral tweedehands. Ik vind gewone kledingwinkels echt niks meer aan! Soms zie ik een leuke spijkerbroek in een etalage, dan zoek ik op marktplaats of in een kringloopwinkel naar iets soortgelijks. Dat is niet alleen goedkoper, je recyclet ook. Ik bespaar veel op mijn kleding, het geld dat ik overhoud wil ik inzetten om mensen die het minder hebben, bijvoorbeeld vluchtelingen of mensen uit India of Bangladesh, te helpen.’’ Christenplicht?
''God is een God van gerechtigheid. De Bijbel staat vol met hoe we zorg mogen dragen voor onze naaste. Je naaste is niet alleen je buurman, het is ook degene die jouw kleding maakt in een fabriek in Bangladesh. Het raakt mij dat er mensen zijn die keihard moeten werken, zodat wij er leuk uit kunnen zien. Sommige maken meer dan veertien uur per dag. Daar staan wij niet bij stil als we een winkel binnenlopen.’’ ''Naast tweedehands kun je ook duurzame kleding kopen. Dat is misschien duurder, maar wel wel een eerlijk prijs. Er zit een heel proces en een heleboel mensen achter kleding. Soms zeggen mensen dat je nooit helemaal Fairtrade kunt leven. Misschien niet, maar dat is geen reden om geen verschil te maken. Ik ben een gewoon, doorsnee Hollands meisje en ik doe het ook. Ik verkoop tegenwoordig zelf ook tweedehands kleding. Ik koop mooie items die ik was, strijk en naai, zodat het er weer als nieuw uitziet.’’ Schatzoeken 
''Tweedehands is niet meer alleen voor hipsters of mensen die weinig te besteden hebben. Er zitten misschien nog vooroordelen aangekleefd dat tweedehands muf is, dat is absoluut niet waar! Als je in een kringloopwinkel komt, kun je denken: ‘wat een meuk’, maar je kunt ook gaan schatzoeken. Het is zó leuk om een schat te ontdekken voor een paar euro. Ik heb bijvoorbeeld een echte Dolce & Gabbana jas gevonden voor zes euro. Die doe ik nooit meer weg.’’ Tweedehands tips van Marjan
1. Er zijn zoveel mogelijkheden. Naast kringloopwinkels zijn er beurzen, Facebookpagina’s en Marktplaats, maar ook toffe initiatieven zoals de kledingbibliotheek. 2. Meukisleuk.nl is een hele handige site waarop alle kledingbeurzen en tweedehandsmarkten staan! 3. Ga samen winkelen met een vriendin die ook van tweedehands kleding houdt. 4. Probeer de persoon die zijn spullen verkoopt in te schatten. Echt vintage koop je bij oude mensen, die hebben dat vaak jaren geleden zelf gedragen. Jongerenkleding van de Zara of de Mango koop je bij jonge meiden. 5. Wees kritisch. Het is belangrijk dat er geen vieze vlekken in zitten of dat het kapot is. 6. Voor jongens is tweedehands moeilijker, toegegeven. Maar ook zij kunnen goed slagen: op Marktplaats! 7. Soms moet je heel lang zoeken, maar wees geduldig en je zult de pareltjes tegenkomen!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡