Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marijn Fidder houdt tentoonstelling met 'Stoute Cellen'

22 maart 2019 Leestijd 3 min

Je hebt ongetwijfeld wel eens van haar gehoord. Marijn Fidder werd afgelopen jaar de BEAM'er van het jaar met haar initiatief 'Stoute Cellen', waarmee ze kinderen met kanker op een ontroerende manier vastlegt. Inmiddels worden haar foto's steeds bekender en opent ze binnenkort zelfs een expositie!

Expo

Marijn is al eerder de revue gepasseerd bij BEAM. Haar foto's van kinderen met kanker raken veel mensen in het hart. Vanaf 22 maart tot 22 april is er een expositie van Stoute Cellen in het stadsmuseum in Harderwijk. Morgen is er een grote opening waar veel van de kinderen en hun ouders ook aanwezig zullen zijn. "Ik wil mensen laten zien hoe rot kinderkanker is, maar dat deze kinderen ook gewoon graag kind willen zijn. Ik hoop dat het hierdoor bespreekbaarder wordt en dat mensen niet meer zo snel wegkijken," geeft Marijn aan.

Het verhaal achter de foto

Iedere foto heeft weer een ander verhaal. Zo ook de foto hierboven. Daley (3,5) kreeg toen hij 1,5 jaar oud was de diagnose leukemie. Vandaag moest hij naar het ziekenhuis en daar moest hij voor de 107e keer een prik. In totaal heeft Daley nu al 646 verschillende chemo's gehad. 

Eén van de ouders vertelde mij onlangs: "Het eerste half jaar dat je kind de diagnose kanker krijgt, staat je leven op z'n kop. Je kind verliest zijn haar, krijgt een sonde en moet heftige behandelingen. Vanuit je omgeving krijg je veel begrip. Steun in de vorm van kaartjes, ballonnen, cadeautjes en bezoekjes. Maar na verloop van tijd, als het eerste half jaar voorbij is, krijgt je kind vaak zijn haar terug en ook een beetje meer energie. Veel mensen begrijpen niet dat de behandeling er dan nog lang niet op zit, want hij ziet er toch beter uit? Toch krijgt je kind daarna nog maanden of jaren chemo, sondevoeding, prikken, (spoed)opnames en medicijnen. Dat went niet. Je wilt niet dat je kind dit allemaal moet meemaken. Zelfs nadat je kind beter is word je als ouder, maar ook je kind, nooit meer de oude en is er nog een lange weg te gaan voor volledig (mentaal) herstel."

Benieuwd naar meer van dit soort bijzondere verhalen? Check tussen 22 maart en 22 april Marijn's expositie, en kijk voor meer info op haar site!

BEELD: Marijn Fidder

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 馃挍馃挕