Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maries (18): ‘Vroeger wilde ik al brandweerman worden’

22 mei 2016 · Leestijd 4 min

Maries is 18 jaar en al zeven jaar lid van de jeugdbrandweer. Hij is een aspirant in Oud-Beijerland en zit sinds deze maand bij de seniorenbrandweer. Zijn hart staat in vuur en vlam voor deze stoere hobby. Maries: “Het is leuk en leerzaam.”

Maries, sinds wanneer zit je bij de jeugdbrandweer?

"Sinds ik een jaar of elf was, dus zeven jaar. Op een jaarmarkt in Oud-Beijerland stond een kraam van de jeugdbrandweer en ik was oud genoeg. Mijn broer zat al bij de jeugdbrandweer en mijn ooms bij de gewone brandweer. Het leek mij ook heel leuk." Wat maakt het voor jou zo tof?
"Vroeger wilde ik al brandweerman worden. Dat is vaak zo als je bij de jeugdbrandweer zit. Wat ik zo bijzonder vind, is dat je mensen kan helpen, je kunt iets doen voor de samenleving. We leren bijvoorbeeld reanimeren en verband leggen." Kun je ons een spoedcursus 'jeugdbrandweer' geven?
"Je hebt twee groepen jeugdbrandweer: de junioren (van 11-15 jaar) en de aspiranten (15-18 jaar). Elke dinsdagavond komen we bij elkaar en leren van alles, zoals theorie over hoe je een brand blust of hoe je EHBO verleent, maar we zijn vooral bezig met het oefenen voor de wedstrijden. Daarnaast hebben wij één keer per jaar een zogenaamde 24-uursdienst. De hele dag leven we op een kazerne. We sporten, slapen, koken, eten en tussendoor krijgen we meldingen en moeten we op de brand – of andere situatie – af."

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

En die wedstrijden, hoe zit dat?

"Het is een soort landelijke competitie: je begint in de voorrondes en steeds kom je een ronde verder. Een paar jaar geleden eindigden we als tweede van Nederland! De finale was toen op Schiphol, dat was echt cool." "Er zijn een paar posities in het team: Een bevelvoerder, een pompbediende en dan heb je een aanvalsploeg, zij gaan als eerste naar binnen om te kijken waar de brand is, en er is een waterploeg – zij gaan als tweede naar binnen. Samen moet je dan de ‘brand’ blussen. Het is vaak in een leegstaand (kantoor)pand. Alle teams gaan achter elkaar naar binnen om de brand meester te maken. De brand is niet echt, dat zijn meer lampjes en dergelijke, we gaan wel met slangen naar binnen."
Welke plek sta jij?
"Je hebt twee soorten wedstrijden: een hoge- en lagedruk wedstrijd. Het verschil zit hem in de druk van de waterstraal. Hoge druk gebruik je om snel te blussen, lage druk om geleidelijk en langdurig te blussen. In het team van de hoge druk ben ik deel van de aanvalsploeg, in het lage druk team ben ik bevelvoerder. Allebei vind ik leuk om te doen."

afbeelding

Hoe weet je wie er wint?

"Het gaat om de manier hoe je de brand blust. Er is een jury die de uitslag bepaald. Doe je het snel, maar helemaal op de verkeerde manier? Dan kost dat je punten. Techniek is belangrijker dan snelheid."  Vanaf deze maand ben je doorgestroomd naar de volwassen brandweer! Hoe gaat zoiets?
"Het is solliciteren! Je gaat een heel traject in, met medische keuring en al. Ik moet de officiële opleiding nog volgen, maar als er nu een alarm gaat, moet ik weg, haha. Ze zijn met z’n zessen en ik ga dan mee als zevende man om te helpen en ervaring op te doen."

En zo’n opleiding? Hoe lang duurt dat?

"Er is een dagopleiding -die duurt ongeveer vier maanden- en een avondopleiding van zo’n tweeënhalf jaar. Volgend jaar ben ik klaar met mijn studie Commercieel Medewerker Binnendienst, maar waarschijnlijk ga ik de avondopleiding doen. Ik wil namelijk na de zomer een andere studie doen: Mediatechnologie."

Tekst: Janita Kers

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡