Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Marieke (21): “Kan je als christen orgaandonor zijn?”

25 september 2020 · Leestijd 5 min

Ruim 250 jongeren vormen samen de BEAM Helpdesk. Via WhatsApp geven zij advies aan Marieke (21). Zij is er nog niet helemaal uit of je als christen wel of niet orgaandonor kan zijn. Ze wil ook graag weten wat de Bijbel hierover zegt. Hieronder zie je het advies dat jullie Marieke gaven: wie weet heb je er zelf ook nog wat aan!

Marieke: “Kan je als christen orgaandonor zijn?"

Het advies

Leon (21): “Wat de bijbel erover zegt, heb ik niet zo paraat. Ik denk dat voor- en tegen meningen wel argumenten kunnen vinden in de bijbel. Zelf ben ik van mening dat je gewoon orgaandonor kan zijn, want je helpt anderen daarmee. Ik zou alles doneren, behalve mijn hart. Je gelooft met je hart en Jezus bevindt zich in jouw hart. Ook je ziel zit in je hart en gaat als enige mee naar de hemel. Voor de rest van je lichaam krijg je in de hemel een nieuw lichaam.”

Joanne (18): “Ik heb mij pasgeleden als orgaandonor ingeschreven, omdat ik vind dat wanneer ik overlijd, ik mijn lichaam beter kan gebruiken om iemand anders leven te redden. Ik weet niet precies wat de bijbel erover zegt, maar ik weet wel dat er wordt genoemd dat als de Here Jezus terugkomt en de doden opstaan, je een heel nieuw en compleet lichaam krijgt. Dat betekent voor mij dat ik zelf kies om donor te worden. Ik denk dat het belangrijk is dat je goed nadenkt en doet wat je zelf wilt doen, voordat je je opgeeft om donor te worden.”

Claudia (21): “Ik vind dat als christen orgaandonor kan zijn! Als jij anderen wil helpen door een orgaan te doneren, waarom zou dat dan niet mogen? Let wel op: het afstaan van organen mag, vind ik dan, niet leiden tot de dood of verminking van de donor. Als het natuurlijk zo is dat je al je organen wil doneren wanneer je hersendood verklaard wordt, is het een hele andere situatie. Als je ergens mee zit of in dit geval een keuze daarover wil maken, bid en praat er met anderen over. Je kan altijd informatie opvragen bij de instanties waar je je moet registreren. Bijbels gezien zijn er heel wat verzen te vinden waar je in terug vindt dat men zijn of haar orgaan wil geven, mocht dat toen mogelijk geweest zijn (bijvoorbeeld Galaten 4:15). Je vindt ook vaak terug dat je zelfs je leven moet geven voor anderen, ook je vijanden. Ik kan me niet inbeelden dat God boos op jou zou zijn of worden, omdat je een orgaan hebt gegeven aan iemand anders.”

Arthur (20): “Zelf ben ik nierpatiënt. Zonder donor was ik er nu niet meer geweest. Jezus zegt dat we onze naasten lief moeten hebben als onszelf. Wat zou je zelf graag willen als je een donororgaan nodig hebt? In Lucas 6:31 staat: ‘Behandel een ander zoals jezelf behandeld wil worden.’”

Laurine (15): “In de Bijbel staat hier niks duidelijks over. Logisch, want ze hadden deze kennis natuurlijk niet. Wel staat er dat de gemeente van God alles moet delen, de armen steunen bijvoorbeeld. Ik vind dat het delen van organen en bloed daar ook bij hoort, zolang het niet leidt tot de dood. Als je sterft, lijkt het mij toch heel mooi, dat je misschien nog veel kan betekenen voor anderen door ze jouw organen te geven.”

Sonja (20): “Ik weet niet precies wat de bijbel hierover zegt, maar ik weet wel dat God een rib van Adam gebruikt heeft om Eva te maken. God wil dat we onze naasten helpen. Organen doneren is ook helpen, misschien op een andere manier dan dat je gewend bent. Bid ervoor!  Als jij er een goed gevoel erbij hebt dan zou ik het zeker doen.”

Fabian (22): “Onze redder heeft zijn hele lichaam inclusief organen voor ons gegeven. Bijbels gezien, is je lichaam maar tijdelijk, je zult immers tot stof vergaan (Genesis 3:19). Wel staat er dat je moet proberen het zo goed mogelijk te onderhouden (1 Korinthe 6:19) Hoe mooi is het dan als je een ander lichaam met het jouwe kan redden? Ik ben zelf naast orgaandonor ook bloeddonor en kan het zeker aanbevelen, daarmee kun je mensen redden.”

Esther (20): “Vroeger wilde ik altijd donor worden, maar toch heb ik ‘nee’ ingevuld. Ik zie het als iemand zijn leven verlengen. Waar ligt dan de grens? Dat weet ik ook niet, daarom heb ik voor mijzelf de streep getrokken op geen donor; geen orgaandonor en geen bloeddonor. Ik geloof dat God je leven in zijn handen heeft, ook in een ziekteproces, en dat Hij geeft wat we aankunnen en wat we moeten dragen. Met verschillende behandelingen, als bijvoorbeeld dialyse en transplantaties voor auto-immuunziektes, vind ik het wel weer lastig. Hopelijk kun je er wat mee.”

Anna (13): “Volgens mij heeft orgaandonatie een mooie kant. Mensen die door jouw doen verder kunnen leven. Als je het lastig vindt, kan je bijvoorbeeld ook een financiële bijdrage kunnen geven, waardoor in de toekomst orgaandonoren niet meer nodig zijn. Heel veel succes met je keuze!”

Op 1 juli van dit jaar is de nieuwe donorwet ingegaan. Deze wet zegt dat je automatisch donor wordt, tenzij je bewust aangeeft dat je dit niet wil. Kijk hieronder naar de video waarin onze redacteur Wilke opzoek gaat naar een antwoord op deze vraag.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Daarnaast hebben we ook nog een onderzoek gedaan onder onze BEAM’ers. Check de uitslag van dit onderzoek hier!

Geschreven door

Engeline

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡