Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mariam deed als christen mee aan een illegaal klimaatprotest: “Dit is juíst christelijk”

2 oktober 2020 · Leestijd 3 min

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Een illegaal klimaatprotest bijwonen als christen, mag dat? Mariam doet het regelmatig. Wij volgden haar tijdens een bijzonder klimaatprotest in Den Haag. Volgens haar is christen zijn en protesteren juist een logische combinatie: “Je moet opkomen voor de zwakkeren in de samenleving.”

Geheimzinnig

Vlak voordat het protest van start gaat, weten weinig mensen precies wat de actie zal inhouden. Dit is niet zomaar, legt Mariam uit. “We weten dat de actie illegaal zal zijn. Om die reden zorgen we ervoor dat zo min mogelijk mensen weten wat er gaat gebeuren. Dan is de kans dat het uitlekt en de politie er van tevoren achter komt kleiner, en zullen ze ons dus ook niet tegenhouden.”

Goed voor de aarde

Als christen is het je taak om dit te doen, vindt Mariam. “We zijn geroepen om goed voor de aarde en voor anderen te zorgen. Wij merken misschien weinig van de klimaatcrisis, maar arme mensen in eilandstaatjes des te meer. Die verdwijnen bijna onder water. Zij hebben er écht last van. Als we niks doen, gaan we ook niet goed om met de armen, dat is niet rechtvaardig.”

Zwemmen in de hofvijver

Na een duidelijke breefing is de actie bekend: een banner uitrollen in de hofvijver. De groep protestanten gaat het water in om hun punt te maken. En dat is niet geheel risicoloos. “Ik verwacht dat we een boete krijgen,” speculeert Mariam, “die kan tussen de 100 en 300 euro liggen. Daar zie ik wel echt tegen op. Ik heb eerder al meegedaan aan een protest op Schiphol. Hier werden we weggedragen door de marechaussee. Ik ben inmiddels ook wel wat gewend.”

Het doel

“Met dit protest hopen we uiteindelijk een burgerberaad te realiseren. Dit is een groep mensen die overeenkomt met de Nederlandse bevolking. Zij kunnen in samenwerking met experts voorstellen doen voor een eerlijk klimaatbeleid. Ik denk dat dat een hele effectieve manier is om iets te bereiken.”

Illegaal en christen

Dat Mariam christen is, betekent niet dat ze dit illegale protest niet zal doen. Die combinatie is juist best logisch volgens haar. “De klimaatcrisis is zo’n grote bedreiging, dat het wel oké is om de wet te overtreden. Mits dit geweldloos en ongevaarlijk is, en zolang er ook geen dingen worden beschadigd natuurlijk.” ‘Zou Jezus ook tussen deze protestanten kunnen staan?’, wordt Mariam gevraagd. “Ik denk dat het heel christelijk is om op te komen voor de zwakkeren in de samenleving. Juist door jezelf op te offeren of jezelf zwak te maken. We worden regelmatig gearresteerd of we krijgen een boete, dat is best een grote opoffering. Juist daarom past het in mijn ogen zo goed bij het christendom.”

Wij gingen met Mariam mee tijdens haar klimaatprotest, bekijk de video hierboven!

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡