Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Manoa (15) ging naar de EO-Jongerendag, en haar vader vroeger ook: 'Het is ook mooi voor niet-christenen.'

7 oktober 2021 · Leestijd 5 min

Heb jij je vader wel eens heel enthousiast ergens over horen praten? De vader van Manoa (15) doet dat over de EO-Jongerendag. Als tiener ging hij daar zelf heen, en hij stak Manoa aan om ook te gaan. Inmiddels is ze er zelf niet meer weg te slaan.

Manoa: “Ik ben de laatste drie EO-Jongerendagen geweest. Het eerste jaar samen met mijn vader en twee keer met een vriendin. Alle drie de dagen hadden iets heel leuks. Een keer trad For King and Country op, die ik heel goed vond. Een andere keer waren er allemaal leuke activiteiten, en weer een andere keer was er een opening door een robot. Wat me ook erg is bijgebleven is dat er tijdens de EO-Jongerendag iemand ten huwelijk werd gevraagd. Dat werd gedaan doormiddel van een heel groot spandoek op de tribune, dat was heel schattig.

Manoa’s vader, Mark-Jan, is een keer met Manoa mee geweest, maar hij kwam vroeger ook vaak naar de EO. Mark-Jan: “Ik ben denk ik ongeveer tien keer op de EO-Jongerendag geweest. Ik ging vaak met een jeugdgroep, en later als leider van die jeugdgroep. De eerste keer dat ik er was, was het voor de laatste keer in de jaarbeurs in Utrecht, ik was toen tien of elf jaar. De jaren daarna was het in een stadion, dat was helemaal fantastisch. Ook vond ik zelf de muziek heel tof. Bij veel muziek zijn de teksten niet echt oké, maar op de EO-Jongerendag leerde ik muziek kennen waarbij dat wel zo was. Niet alleen de tekst, maar ook de artiesten en de muziek zelf waren erg goed.”

Voor veel jongeren gaf de EOJD een boost aan hun geloofsleven, hoe zit dat bij jullie?

Manoa: “Je komt in de kerk wel christelijke jongeren tegen, maar het is zo indrukwekkend om te zien dat iedereen daar voor God is.”

Mark-Jan: “Mijn kerk was heel klein, en op de EO-Jongerendag waren zoveel mensen, dat vond ik heel leuk om te zien. Je voelt je echt gesteund door al die mensen, je hebt het gevoel dat je er niet alleen voor staat.”

Je staat er niet alleen voor

Het gevoel dat je niet alleen bent, herkent Manoa ook: “Op mijn school is bijna niemand christelijk, wat heel jammer is. Je kan je geloof niet echt delen met vrienden, maar daar ontmoet je zoveel christelijke jongeren, dat is heel bijzonder. Iedereen die je tegenkomt is aardig, en ook al voer je geen hele gesprekken met ze, je weet dat je er hetzelfde instaat qua geloof. Je hebt echt een gevoel van verbondenheid.”

De EOJD vroeger en nu

De EO-Jongerendag wordt al sinds 1975 gehouden, heel veel dingen zijn sindsdien veranderd in de samenleving. Geldt dat ook voor de EO-jongerendag? Manoa: “De grote lijnen zijn denk ik wel hetzelfde. Ik denk dat ze nu beter kunnen inschatten welke muziek jongeren leuk vinden en welke onderwerpen goed aansluiten.” Volgens haar vader, die vroeger ook vaak is geweest, valt dat wel mee. Mark-Jan: “Ik kan niet zeggen dat het echt veranderd is. Het is nog steeds een tof evenement, met muziek van de tijd. Alles draait natuurlijk een beetje mee met de tijd, maar er wordt nog steeds dezelfde waarheid gesproken. Het gaat allemaal nog steeds om Jezus.”

De EO-Jongerendag is niet alleen maar gefocust op christelijke jongeren

Manoa en haar vader vinden allebei dat de EO-Jongerendag moet blijven. Manoa: “Het is heel belangrijk dat het blijft. Het kan jongeren echt laten zien dat ze er niet alleen voor staan als christen. Wat ik zelf heel leuk vind aan de EO-Jongerendag, is dat het ook leuk is voor mensen die niet geloven. In 2020 zou ik eigenlijk met een groepje niet-christelijke vrienden gaan. De EO-Jongerendag is hier perfect voor, omdat het niet alleen maar gefocust is op christelijke jongeren. Er wordt niet vanuit gegaan dat je al van alles weet. In de kerk worden wel eens woorden gebruikt als ‘het bloed van het lam’, wat mensen vaak niet snappen. Op de EO-Jongerendag is de preek vaak veel begrijpelijker. Daarom is het een hele goede plek om niet-christenen naar mee te nemen om ze te laten zien waar je voor staat en dat je daar niet de enige in bent.”

Ook al is de vader van Manoa zelf geen jongere meer, toch vindt hij het belangrijk dat de EO-Jongerendag blijft bestaan. Mark-Jan: “Jongeren kunnen op veel plekken komen waar ze Jezus niet kunnen ontmoeten, maar op de EO-Jongerendag kan dat wel. Als dit er niet meer is, zou ik het heel erg vinden. Het is een vaste plek waar jongeren elkaar en Jezus kunnen ontmoeten. Het is het enige grote christelijke evenement voor jongeren en ik hoop heel erg dat dat kan blijven.”

Met je vader naar de EOJD

Manoa is er erg blij mee dat haar vader haar meenam naar de EO-Jongerendag. Manoa: “Ik vond het heel leuk om er samen met m’n vader te zijn. Hij weet welke bands leuk zijn en wat leuk is om daar te doen.”

Mark-Jan: “Ik vind het heel leuk dat Manoa nu ook naar de EO-Jongerendag gaat. Op een gegeven moment worden vrienden belangrijker dan je ouders, dat besefte ik heel goed. Daarom heb ik bewust haar meegenomen naar de EO-Jongerendag. Heel leuk om te zien dat ze het nu zelf regelt, en met vriendinnen gaat.”

Geschreven door

Lotte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡