Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maleachi: Nogal onbevredigend eind van Oude Testament

2 december 2018 · Leestijd 3 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij zetten samen met jou onze tanden in deze bibliotheek met verhalen, profetieën, brieven en poëzie. ARE.YOU.READY?! Vandaag kijken we naar het allerlaatste bijbelboek van het Oude Testament: Maleachi.

Algemene informatie Maleachi

Aantal bladzijden: 3
Aantal hoofdstukken: 5
Betekenis naam: Het boek Maleachi dankt zijn naam aan de gelijknamige profeet.
Populairste gedeelte: “Stel mij maar eens op de proef – zegt de HEER van de hemelse machten. Breng alle tienden naar mijn voorraadkamer, zodat er voedsel in mijn tempel is, en zie dan of ik niet de sluizen van de hemel voor jullie open en zegen in overvloed op jullie land laat neerdalen” (Maleachi 3: 10).

Verhaallijn Maleachi

Het boek is geschreven toen het volk van Israël alweer zo’n 100 jaar terug was uit ballingschap in Babel. De tempel was herbouwt, maar toch ging het allemaal nog niet soepel. Toen de mensen terugkeerden waren de verwachtingen hooggespannen, maar ze zijn intussen net zo corrupt en slecht als hun voorvaderen gebleken.

In discussie met God
Er volgen meerdere gekke ‘discussies’ tussen God en zijn volk. God zegt hen via de profeet Maleachi nog steeds lief te hebben, maar het volk vraagt zich af waar die liefde dan wel niet uit blijkt. God beantwoordt dit door te vertellen hoe hij het volk al honderden generaties lang trouw is.

Vervolgens zegt God via Maleachi dat zijn volk niet goed om gaat met de tempel. Het volk ontkent en God geeft het voorbeeld van de ondankbare offers die worden gebracht. Het volk koos hun lamme en zwakke dieren uit om te offeren in plaats van het beste dat ze hadden. De derde discussie gaat over de keuze van de Israëlitische mannen voor ‘buitenlandse’ vrouwen. Door met dit andere volk in zee te gaan en hun afgoden te adopteren, deden ze God te kort.

In het begin van het derde hoofdstuk begint het volk te klagen en beweren ze dat God hen negeert. God bewijst het tegendeel door als antwoord te vertellen dat hij iemand voor de Messias uit zal sturen: Johannes de Doper.

Dan wordt het hele Oude Testament afgesloten met deze woorden: “Houd je aan het onderricht van Mozes, mijn dienaar, aan wie ik op de Horeb regels en wetten heb gegeven die gelden voor heel Israël. Voordat de dag van de HEER aanbreekt, die groot is en ontzagwekkend, stuur ik jullie Elia, en hij zal ervoor zorgen dat de ouders zich verzoenen met hun kinderen en kinderen zich verzoenen met hun ouders. Anders zou ik het land volledig moeten vernietigen” (Maleachi 3: 22 - 24).

Waarom lezen?

Maleachi is een prachtige samenvatting van het hele Oude Testament. Heel simpel gezegd komt het namelijk in elk boek op hetzelfde neer: God houdt van zijn volk, dit volk laat hem vallen, God probeert met hen te praten en hen terug te krijgen, dit mislukt en vervolgens is er tegen alle verwachtingen in toch hoop want er zal iemand komen die het volk zal verlossen. Jezus Christus. Hier moet het volk nog 400(!) jaar op wachten, dat wel.

Dit verhaal alleen dan in KEI MOOIE animatie

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ons goede voornemen voor 2018 is om elke week een Bijbelboek door te spitten. Check hier de artikelen over eerdere bijbelboeken.

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡