Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat vind jij: mag je tegenwoordig werken op zondag?

27 januari 2024 · Leestijd 5 min

Bij BEAM krijgen we een hoop vragen in onze DM. Veel van deze vragen gaan over: mag ik … van de Bijbel? Of, is … een zonde? Laatst berichtte een jongen ons die op zondag was ingepland door zijn werk: “In de ochtend kan ik gewoon naar de kerk, dus is het dan een grote zonde als ik ’s middags ga werken?” Wij stelden deze vraag aan jullie via een Instagram story en 44 procent vindt dat je tegenwoordig wel op zondag moet kunnen werken. Wij gingen op onderzoek uit en vroegen BEAM-vriend en voorganger Jurjen ten Brinke om raad!

Met de nadruk op DRUK

Druk zijn is in de mode. Als jongere ben je druk met school, huiswerk, leren voor je toetsen, sporten, vrienden, Bijbelclub, je huisdier, je hobby’s, verliefd zijn, TikTok kijken… Wanneer houd je tijd over om een zakcentje te verdienen? In het weekend! Op zaterdag is er vaak tijd voor sport of afspraken met je vrienden, en dus wordt soms de zondag wel heel verleidelijk om een aantal uurtjes te werken. Vooral wanneer je 150 procent uitbetaald krijgt voor hetzelfde werk… Probeer de verleiding dan maar eens te weerstaan.

Zondag rustdag

Op Instagram geeft 56 procent aan dat het niet mag, dat werken op zondag. Ook niet als je ’s ochtends wel tijd hebt om naar de kerk te gaan. “Het is een dag apart voor God. Als je die invult met je eigen leventje, is de dag niet meer speciaal voor God”, zegt Tessa. Elize zegt: “Volgens de tien geboden (de wet van God) mag dat volgens mij niet.” En dat klopt natuurlijk: in hoofdstuk twintig van het boek Exodus staan de tien geboden beschreven. Het vierde gebod vertelt ons dat God graag wil dat we een dag apart houden speciaal voor hem. We mogen zes dagen lang doen en laten wat we willen, zolang we die zevende dag maar benutten door zo min mogelijk te doen en te focussen op onze relatie met God. Maar waarom heeft God dat eigenlijk zo bedacht? We vroegen het aan BEAM-vriend en voorganger Jurjen ten Brinke.

Hoe lief heb ik Uw wet

“Het is niet voor niets dat God al bij de schepping zélf een rustdag had en dat ook aan ons doorgeeft”, zegt Jurjen. “Persoonlijk ben ik van mening dat het loslaten van de zondag als rustdag ons over het algemeen niet gelukkiger maakt. Een rustdag nemen (wanneer dan ook in de week) is gezond; ook zonder dat je dit vanuit de Bijbel ‘moet’ doen. Een gezamenlijke rustdag (in plaats van dat iedereen z’n eigen dag kiest) is behulpzaam, omdat je dan sámen tijd met God kunt hebben (zoals in de kerk). Ik denk dat het probleem niet zozeer ‘je mag dit niet of je mag dat niet’ is. Het heeft te maken met wat er in Psalm 119 staat: ‘Hoe lief heb ik Uw wet’.”

Gebruiksaanwijzing

“We moeten ons niet aan de wet houden omdat het ‘moet’, maar omdat God ons heeft gemaakt met een ‘gebruiksaanwijzing’. De wet is geen beperking van onze vrijheid, maar geeft ons juist richting in het leven. Een vis heeft water nodig om te kunnen leven. Een voetbalwedstrijd heeft lijnen nodig om eerlijkheid te garanderen. Een mens komt tot zijn/haar doel als hij/zij zich aan de geboden houdt; als je steelt moet je telkens om je heen kijken of je niet betrapt wordt. Dat is geen vrijheid. Dus gewoon je blikje energy betalen en ervan genieten, dat is vrijheid. Hetzelfde geldt voor vergeven. Als je niet vergeeft en boos blijft, dan moet je telkens opletten of je die bewuste persoon niet tegenkomt. Dat is geen vrijheid. ‘Gewoon vergeven’ (hoe moeilijk ook), levert vrijheid op.

Nou, God gaf die geboden dus als gebruiksaanwijzing. Hij heeft ons gemaakt. En bij die gebruiksaanwijzing hoort ook: neem een dag per week rust. Als God dat zelf al doet tijdens Zijn schepping, hoeveel meer geldt dat dan wel niet voor ons?!”

Mag je tegenwoordig werken op zondag?

Kleine overdenking

Ken je het verhaal van Marta en Maria? Dat zijn twee zussen uit de Bijbel. Jezus komt bij hen op bezoek, en de zussen zijn overdonderd. Marta gaat van schrik hard aan het werk; ze bezemt het hele huis schoon terwijl haar zus Maria al haar werk laat vallen en aan de voeten van Jezus gaat luisteren naar zijn verhalen. Marta spreekt Maria hierop aan. Denk zelf eens na over dit verhaal, of lees hem nog eens over in Lucas 10. Wie van de twee is uiteindelijk het gelukkigst, denk je? Marta, die door blijft werken als Jezus op bezoek komt, of Maria die alles laat vallen en haar volledige aandacht op Jezus richt?

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

In het programma Dit is de Kwestie gaat presentator Joram Kaat langs bij Eva Driessen. Zij organiseert stilteretraites (een paar dagen lang bewust stil worden en niets doen) en vindt dat de zondagsrust terug moet komen. Check hier de aflevering over een nieuwe, vaste rustdag!

6 tips voor als je wél het nieuws wil volgen, maar niet ongelukkig wil worden!

Lees ook over:

6 tips voor als je wél het nieuws wil volgen, maar niet ongelukkig wil worden!

Geschreven door

Jelte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡