Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mag ik God om een teken vragen?

3 januari 2017 · Leestijd 3 min

Er zijn heel veel christenen die willen doen wat God wil. Er zijn bijna net zoveel christenen die niet weten wat God nou precies wil. Als je op een kruispunt in je leven staat en je wilt doen wat God wil dat je doet, mag je dan om een teken vragen?

SPOILER: Dit artikel geeft geen kant-en-klaar antwoord. 

In de Bijbel wordt er regelmatig om een teken gevraagd en wordt er ook af en toe een teken gegeven. De bekendste persoon die vraagt om een teken van God is Gideon.

Gideon de criticus
Gideon was best een kritische gast. Het volk van Israël had het zwaar, een engel van God bezoekt hem – wat mij super imponerend lijkt – en zijn reactie is: “Mag ik u vragen waarom ons dit allemaal overkomt? Staat God ons wel bij?” Lekker kritisch dus. Maar ook kritische mensen kan God gebruiken, want een poosje later geeft God Gideon de opdracht om Israël te bevrijden van de oprukkende vijanden. Gideon doet dat niet meteen, maar vraagt God tot 2 keer toe om een teken ter bevestiging van de opdracht die hij heeft ontvangen.

Dit doet hij door een wollen vacht op de dorsvloer te leggen. Hij zegt: “Als de volgende ochtend de vacht nat is en de grond er omheen droog, dan luister ik naar God.” De volgende dag was de vacht nat en de grond droog, maar Gideon was nog niet overtuigd. “Als morgen de grond nat is en de vacht droog, doe ik het echt.” Ook dit gebeurde. Vanaf dat moment pakt Gideon zijn opdracht op. (Meer lezen? Rechters 6 is the place to be)

“Zonder teken geloven jullie me niet!”
Ook de Farizeeërs vragen om een teken. Hierop reageert Jezus: “Dit is een verdorven en trouweloze generatie. Ze verlangt een teken, maar zal deze niet krijgen.” Oei, dat is wel even anders dan bij Gideon. Jezus kan er zelfs redelijk gefrustreerd om worden. Zo zegt Hij ook tegen een vader die wil dat zijn kind geneest: “Als jullie geen tekenen en wonderen zien, geloven jullie niet!” Heel anders dan bij Gideon dus. Maar waarom?

Hartgesteldheid

Gideon vraagt God om een teken, zelfs 2 keer, en God geeft het hem. Het verschil met de Farizeeërs - die wat minder succesvol om een teken vragen - is de hartgesteldheid. Gideon wilde doen wat God zei. De Farizeeërs waren (als je andere hoofdstukken in de Bijbel er op naslaat) vooral bezig met het in de val lokken van Jezus en lijken niet als achterliggende gedachte te hebben dat ze het liefst willen doen wat God ze vraagt.

Zoals ik al zei, geen kant-en-klaar antwoord op de vraag of jij vandaag de dag wel of niet om tekens mag vragen. Wel heb ik een kant-en-klare vraag voor je als je God om een teken wil vragen: Heb je je eigen hart onderzocht en je afgevraagd waarom je ten diepste dat teken wil zien? Deel deze vraag vooral ook met God want Hij was, is en zal zijn. Daar teken ik voor.

Heb jij wel eens een teken gevraagd en / of ontvangen van God? Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal! Mail (beamredactie@eo.nl) of WhatsApp (0683673700) ons!

Geschreven door

Wilke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡