Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maartje (19) wint Nationale Preekwedstrijd over een super moeilijk Bijbelgedeelte!

21 oktober 2019 · Leestijd 3 min

Sommige Bijbelteksten zijn moeilijk te begrijpen. Een voorbeeld hiervan is het verhaal van Ananias en Saffira, die dood neervielen terwijl ze een gift wilden geven aan de kerk. Veel dominees durven zich niet te wagen aan een preek over dit lastige gedeelte: Maartje (19) deed dit wel.

De website Liberaal Christendom organiseerde de Nationale Preekwedstrijd. Dit is een wedstrijd voor theologen en niet-theologen over een lastig Bijbelgedeelte. De Bijbel is namelijk niet alleen maar een positief boek met mooie verhalen, er staan genoeg gedeeltes in waar je soms niks van begrijpt.

Dood en verderf

De deelnemers konden kiezen uit deze drie moeilijke gedeelten: Psalm 139:19-22 (‘God, breng de zondaars om’), Matteüs 23:27-33 (waarin Jezus de Farizeeën uitmaakt voor ‘witgepleisterde graven’) of Handelingen 5: 1-11. In deze laatste tekst gaat het over Ananias en Saffira die na hun bedrog dood neervallen. Dit is de tekst waar Maartje voor koos.

Lees hier Handelingen 5: 3-5, een gedeelte van de Bijbeltekst waar Maartje een preek over schreef. De rest van het gedeelte is hier te lezen. 

‘Ananias,’ zei Petrus, (...) 'Waarom probeert u de Heilige Geest te bedriegen? (...) Het was uw eigendom en nadat het verkocht was, mocht u zelf weten wat u met het geld deed. Hoe kon u zover komen? U hebt niet tegen mensen gelogen, maar tegen God!’ Toen Ananias dat hoorde, zakte hij in elkaar en stierf. Iedereen was vreselijk geschrokken.

Maartje studeert Nederlandse Taal en Cultuur en is de enige van haar vriendengroep die geloof en naar de kerk gaat. De boodschap van haar preek is: Durf te vertrouwen op elkaar. “Ananias en Saffira houden geld achter de hand als ze een gift doen aan de gemeente. Ze vertrouwen niet volledig op hun gemeenschap en op God. Ze doen hun gift alleen maar vanwege prestige. Als je vertrouwt op een ander wordt de samenleving er beter van en zullen anderen er ook voor jou zijn.

Dus denk niet: wat heb ik eraan? Ga ik hier persoonlijk verlies door lijden? Heb onvoorwaardelijk lief. Dan bloeit er iets op waar je op kunt vertrouwen.”

Kijk hier ook het BEAM-preekje van Wilke over geloofstwijfel! 

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡