Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lux ad Mosam | “Hier komen alle mogelijke kerkstromingen bij elkaar”

10 januari 2019 · Leestijd 4 min

Net als kerken, zijn er ook veel verschillende christelijke studentenverenigingen in Nederland. In deze rubriek lichten we er elke borreldonderdag eentje uit! Op deze koude donderdag vertelt Marlinde over Lux ad Mosam in Maastricht.

3,5 jaar geleden verhuisde Marlinde (21) van de Veluwe naar Maastricht om International Business te studeren. Om snel vrienden te krijgen sloot zij zich aan bij de enige christelijke studentenvereniging van heel Limburg: Lux ad Mosam.

Info Lux ad Mosam

“Tot 9 jaar geleden waren er twee christelijke studentenverenigingen in Maastricht actief. Je raadt het al wel: Navigators en Ichthus. Beide verenigingen hadden zo’n 25-30 leden en ze hadden door dat ze beter samen verder konden. Ze kozen bewust voor een totaal andere naam, omdat anders één vereniging zou wegvallen en de ander de volledige zeggenschap zou krijgen. De vereniging heeft nu nog steeds 55-60 leden, dus we blijven relatief klein. Daarom is de betrokkenheid echt heel groot: nieuwe mensen kennen de rest binnen 2 weken. En aangezien we de enige christelijke studentenvereniging van heel Limburg zijn, komen alle mogelijke kerkstromingen bij elkaar."

“Wat doe jij hier?”

“Dit jaar draait alles een beetje om bergen. De Bergrede staat centraal en onze tekst dit jaar komt uit Exodus. In Exodus 34:2 staat: ‘Morgenvroeg moet je gereed zijn, want dan moet je de Sinaï op gaan. Kom daar, op de top van de berg, bij mij.’ Met vragen als ‘Wat doe jij hier? Wat wil je bereiken?’ leren we dat we moeten klimmen om ergens te komen, zoals dichterbij God of in onze carrière.”

De rol van God

“Het geloof proberen we overal bij te betrekken. Alle leden ondertekenen in principe de geloofsbelijdenis als ze binnenkomen. Ook is iedereen verplicht op dinsdag een kring te volgen. Dat gaat van de basis, dus de Alpha-cursus, tot een filosoferende kring. Er is voor iedereen wel wat. Elke activiteit beginnen we met Bijbel en gebed. Alle kerkstromingen zijn in de vereniging vertegenwoordigd. Dus tijdens de borrels zijn er weleens discussies of leer ik opeens iets randoms over de Rooms-Katholieke kerk.”

Licht aan de Maas

SocCie

“Lux ad Mosam betekent ‘Licht aan de Maas’. Dat lichtje willen wij ook graag zijn voor Maastricht. De betrokkenheid met de stad is erg belangrijk. We koken bij het Leger des Heils, organiseren een kerstdiner en nieuwjaarsborrels in de buurt. Het zorgen voor stadsgenoten en de leden onderling kenmerkt de vereniging. Ook als iemand op dinsdag niet aanwezig is, gaat er een bezorgd of nieuwsgierig appje naar diegene. We willen graag weten of het goed gaat en als dat niet het geval is, dan willen we de veiligheid bieden om het verhaal te delen.”

Een tweede thuis in de vuurtoren

“Onze sociëteit is een tweede thuis. Het heet Pharos, dit betekent vuurtoren, wat natuurlijk goed past bij onze verenigingsnaam. Het is een gigapand in de binnenstad van Maastricht. Alle leden hebben een sleutel, dus je kan er altijd terecht. Het is een plek waar ik tijdens mijn vrije tijd de meeste uren doorbreng. Er is een woonkamer, studeerkamer, bibliotheek en natuurlijk een grote zaal waar alle leden in passen. Je kan er ook écht wonen, want er zit een studentenhuis boven.”

Kenmerken

Oprichtingsjaar: 2010

Sociëteit: Pharos

Aantal leden: 55-60

Site: https://luxadmosam.nl/

Motto: Wat doe jij hier?

Vaste avond: Dinsdag, maar op donderdag is er altijd ook iets leuks

1ste couplet verenigingslied:

De waat'ren kaatsen 't Licht

En schitt'ren door de Zonnestraal

Zij leidt ons door Maastricht

Eenheid als ideaal.

In vriendschap wijsheid zoekend,

Staan wij samen sterk.

Vereend in Lux ad Mosam,

Vol vuur en hoop aan 't werk.

Geschreven door

Silke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡