Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lusan en David kunnen geen seks met elkaar hebben: “Vaginisme is een serieus probleem”

9 mei 2020 · Leestijd 6 min

Heb je besloten om te wachten met seks voor na het huwelijk, lukt het niet. Lusan (21) en David (22) hadden hun huwelijksnacht iets anders voorgesteld. Lusan heeft last van vaginisme, waardoor ze geen seks kan hebben met David. In een dubbelinterview vertellen ze samen over hun probleem en waarom ze denken dat het vaak voorkomt bij christelijke stellen. “Er werd in de kerk vaak gezegd dat seks iets heiligs is, waardoor de druk alleen maar groter werd op onze eerste keer.”

“Vaginisme kan iets mentaals of fysieks zijn. Als ‘het niet past’ kun je operatie begaan en is het probleem van vaginisme vaak op te lossen, maar een mentaal probleem is een stuk moeilijker,” vertelt Lusan. “Voor mij zorgt een mentaal probleem ervoor dat ik helemaal in paniek raak. Ik heb even geen controle over mijn lichaam en gedachten en word emotioneel. Hierdoor blokkeert mijn lichaam en wil het gewoon niet.”

Op zoek naar een oorzaak

Boos en verdrietig was Lusan na hun huwelijksnacht. “Ik had geen idee wat vaginisme was. Waarom moest ik er dan op deze manier achter komen? Ik was boos op mezelf, omdat ik het niet kon. Dat voelde heel rot en ik werd er emotioneel van.” David vertelt dat hij het ook niet makkelijk vond. “Ik zag Lusan in al die emotie en dat was voor mij ook niet fijn. We hadden samen besloten om te wachten met seks en na onze trouwdag wilden we het natuurlijk proberen. Daarom denk ik dat de schuld niet bij Lusan of bij mij ligt, omdat we het beide graag wilden.”

Seks moet niet heiliger gemaakt worden dat het is
 

David ziet een deel van het probleem bij de kerk. “Wij zijn beide opgegroeid in een christelijk gezin en daar wordt verteld: seks moet je niet doen voor het huwelijk. Dat is natuurlijk geen slechte gedachte, maar dit kon wel gauw doorslaan en enorme druk leggen op de eerste keer seks. We denken dat vaginisme dan ook vaak voorkomt bij koppels die uit de christelijke kring komen. Daarom is het belangrijk om er vaker over te praten, want het beeld van seks moet niet heiliger gemaakt worden dan het is.” Toch denkt Lusan dat ook andere dingen hebben meegespeeld.” Een mentaal probleem bij vaginisme wordt vaak veroorzaakt door een trauma of gebeurtenis die je vroeger hebt meegemaakt. Voor mij was het een opeenstapeling van gedachten over seks door mijn opvoeding en de kerk. Ik vond het zo spannend dat ik letterlijk en figuurlijk dichtklapte tijdens onze huwelijksnacht.”

Hulp

Na de ontdekking hebben ze hulp gezocht. “We hebben samen therapiesessies gevolgd. Niet om van vaginisme af te komen, maar voor relatiecoaching. Dat heeft ons erg geholpen om het een plekje te geven en het te accepteren. Het hielp ons om dicht bij elkaar te blijven in de moeilijke situatie en dingen uit te spreken die ons bezighielden. David ziet ook voordelen. “Ik ben erachter gekomen dat onze relatie echt niet minder is door vaginisme. Misschien is het juist wel versterkend geweest in onze relatie. We houden erg veel van elkaar. Stel dat we helemaal geen seks meer kunnen hebben in onze relatie, dan ben ik alsnog gelukkig. Het luchtte op om daarover te praten met iemand.” Lusan vindt dat ook heel belangrijk.“Zorg ervoor dat je met iemand kan praten. Ga niet naar de eerste beste persoon die je tegenkomt, maar naar iemand die goed kan luisteren. Dit zijn geen onderwerpen die je alleen hoeft te verwerken.”

Het huwelijk geeft mij zekerheid dat we het samen kunnen oplossen

Lusan en David staan nog steeds achter hun keuze om te wachten met seks. “Ik ben er van overtuigd dat dit een goede keuze is geweest,” vertelt Lusan. “Als vaginisme voor ons huwelijk speelde, waren we misschien wel uit elkaar gegaan. Het huwelijk gaf mij vertrouwen dat David bij mij zou blijven, terwijl ik in verkeringstijd nog niet echt bij hem hoorde. Dat we nu getrouwd zijn, geeft een bepaalde zekerheid dat ik dit niet in mijn eentje hoef op te lossen. Ik doe het samen met David.”

Seksuele voorlichting

Lusan vertelt hoe seks tegenwoordig niet meer weg te denken is. “Tegenwoordig is het overal; op televisie, in films en series en op social media. Aan de ene kant is het goed dat mensen op jonge leeftijd bekend worden wat seks is, wat het mentale deel van vaginisme misschien gedeeltelijk kan oplossen. Maar doordat seks overal wordt getoond, denk ik dat het ook een vertekend beeld kan opleveren. Schijnbaar moet je er al op jonge leeftijd mee bezig zijn, terwijl dat helemaal niet hoeft. Naar mijn idee moet er in de kerk en op social media meer aandacht worden besteed aan de goede kanten van seks en hoe jongeren moeten omgaan met seksuele gevoelens.”

“Als jij ook last hebt van vaginisme, wees dan lief voor jezelf. Ga jezelf niet wijsmaken dat het je eigen schuld is. Troost jezelf even en natuurlijk mag je een rotgevoel hebben, maar het betekent niet dat er iets mis met je is. Het komt vaker voor dan je denkt en je bent echt niet de enige. Mocht je er over willen praten dan kun je hier contact met ons opnemen. We willen graag in gesprek gaan om anderen te helpen omgaan met vaginisme.”

Misschien schaam jij je erg voor je vaginisme en denk je dat jij de enige bent met dit probleem. Ook kan je denken dat je toch niet geholpen kunt worden en ben je bang voor een eventuele behandeling. Je bent zeker niet de enige met vaginisme en je hoeft je er niet voor te schamen.Vaginisme is over het algemeen goed te behandelen. Probeer je angst te overwinnen en naar je huisarts te stappen. Hij of zij kan jou doorverwijzen voor de behandeling van vaginisme. Kijk hier voor meer informatie over Vaginisme.

Ook Hannah (25) bewaarde seks tot haar huwelijk en vertelt waarom zij die keuze heeft gemaakt. Lees haar verhaal hier!

Geschreven door

Christiaan

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡