Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Louanne kwam uit de kast in een christelijke omgeving: “Er is geen plek voor mij”

2 december 2019 · Leestijd 2 min

In de christelijke wereld kan het lastig zijn om uit de kast te komen. Dit ervoer ook Louanne, die merkte dat haar familie niet accepteerde dat ze op vrouwen valt. “Mijn stiefbroer zei: ‘Ik accepteer Louanne als mens maar ik accepteer niet dat ze op vrouwen valt.”

Acht studenten aan de politieopleiding worden in de serie ‘Dienders’ een jaar lang gevolgd. Een van deze studenten is Louanne, een meisje dat vrij gesloten overkomt. In een emotioneel moment vertelt zij haar heftige verhaal.

Bekijk hieronder het fragment (en hier de hele aflevering)

Onder leiding van hun mentor Mounir praten de studenten over hun gevoelens. Louanne geeft tussen de regels door toe dat het niet goed met haar gaat. “Ik heb nu pas een breekpunt. Ik geef nu pas toe dat ik me al vier maanden ruk voel.” Haar klasgenoot vraagt of ze hier meer over wil vertellen en dan komt haar verhaal naar boven.

Lesbisch

“In de afgelopen jaren is er veel gebeurd. Ik wist al heel lang dat ik niet op jongens viel en dat is een van de redenen geweest dat ik gepest ben.” Louanne vertelt dat ze het in vertrouwen tegen vrienden vertelde, maar dat het al snel de hele school rondging.

De sloten van haar huis zijn veranderd toen ze een vriendin kreeg

Ze besloot ook thuis uit de kast te komen. “Mijn stiefbroer is getrouwd met een christelijke vrouw. Hij heeft tegen mijn ouders gezegd: ‘Ik accepteer Louanne als mens maar ik accepteer niet dat ze op vrouwen valt.” Louanne veegt tranen weg. “Ik heb hem sinds mijn negentiende slechts een keer gezien en toen keek hij me niet aan.”

Nergens thuis

Nu heeft Louanne een vriendin, dit heeft het alleen maar heftiger gemaakt. “Alles begint weer van voren af aan. Haar ouders zijn streng christelijk. Ze kan niet meer naar huis, omdat de sloten zijn veranderd.” Louanne vertelt dat ze zich nergens écht thuis voelt. “We hebben allebei niet het idee dat er nu een plek is om rust te hebben.”

Geschreven door

Inge

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡