Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lotte was een ‘pretend student’ en zag geen uitweg meer

17 november 2021 · Leestijd 3 min

Niemand wist dat ze al een half jaar met haar studie was gestopt. Niemand wist dat er helemaal geen diploma-uitreiking was, die derde oktober van 2019. Lotte (22) was ‘pretend student’ en zag geen uitweg meer.

In een interview met Eva doet Mieke – Lottes moeder - haar verhaal. Over hoe ze na de middelbare school bedrijfskunde ging studeren en met gemak haar propedeuse haalde. “Ze was goed met cijfertjes.” Toch ontstaat er in die maanden daarna bij Mieke langzaam een onbestemd gevoel. “Het viel me op dat Lotte het nooit over het studentenleven had. Ik hoorde bijvoorbeeld geen concrete namen van studiegenootjes. Ik dacht: je bent weer alleen. Maar elke keer als ik haar vroeg hoe het ging, kreeg ik hetzelfde antwoord: ‘Goed hoor!’”

Tekst loopt door onder de foto:

Lotte

Nadat Lotte een vak niet haalt en vertraging oploopt, volgen er serieuze gesprekken over haar studie. Mieke: “Als ze toen had aangegeven dat ze haar studie geen bal aan vond, hadden we er samen naar kunnen kijken. Maar altijd als we ernaar vroegen, zei ze dat het wel goed kwam.”

Geen reactie

Op de avond van de diploma-uitreiking bakt Lottes moeder nietsvermoedend pannenkoeken. Lotte komt thuis en gaat naar boven om nog even op bed te liggen. Mieke: “Een paar minuten later liep er een rilling over mijn rug. Achteraf denk ik: misschien was dat het moment dat het gebeurd is.” Want als Mieke appt of Lotte de tafel wil dekken, krijgt ze geen reactie. Ook reageert ze niet op het geroep onderaan de trap. Het jongste zusje van Lotte gaat naar haar kamer en doet vervolgens een verschrikkelijke ontdekking: Lotte heeft een einde aan haar leven gemaakt.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand? Praten over zelfdoding helpt en kan anoniem via www.113.nl of telefonisch op 113 of 0800-113. 

Mieke wil het verhaal van haar dochter delen om bewustwording te creëren. Naast Lotte zijn er namelijk meer studenten die vastlopen in hun studie en daar niet eerlijk over durven zijn. “Net na haar overlijden worstelde ik met een onbeschrijfelijk schuldgevoel. Ben ik niet te streng voor haar geweest? Heb ik wel goed geluisterd? Had ik toen niet aan haar blik moeten zien dat het niet goed met haar ging?” Lottes moeder roept scholen op om studenten niet zomaar los te laten. “Als wij één telefoontje hadden gehad: ‘Waar is Lotte?’, dan hadden we kunnen ingrijpen. Eén telefoontje. Ik wil – zonder met het vingertje te wijzen – scholen op het hart drukken: accepteer niet zomaar dat iemand wegblijft. Zorg dat er een vertrouwenspersoon of decaan is waarbij jongeren zich veilig voelen.”

Lees hier het volledige interview over Lotte.

Interview door Janet Freriks | Foto in de tekst door Tessa fotografeert

3Doc: Pretend Student

Meer over het programma:

3Doc: Pretend Student

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡