Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lotte (21) doet Bible journaling: ‘Voor mij werkt dit beter dan enorme stukken tekst lezen’

24 september 2021 · Leestijd 6 min

Je leest een heel stuk in de Bijbel, maar eigenlijk begrijp je de helft niet. Klinkt als een bekend probleem? Lotte (21) heeft de oplossing: Bible journaling, een creatieve manier om tijd door te brengen met God. Lotte doet dit nu en jaar en inspireert anderen hiermee op haar Instagram-account @ikzalerzijn. Ze vertelt hoe ze dit aanpakt, hoe het haar helpt in haar geloof en geeft tips hoe je zelf ook kunt Bible journallen.

Bible journalling, wat is dat?

Lotte: “Bible journaling is een manier om Bijbelteksten begrijpelijker en betekenisvoller te maken. Er is geen vaste wijze waarop je het moet doen, er zijn verschillende manieren. Een manier is notities maken, bijvoorbeeld over wie een persoon in de Bijbel was. Maar je kunt ook liederen aan een tekst koppelen, waardoor de teksten wat begrijpelijker worden. Sommige mensen plakken in hun Bijbel of arceren belangrijke teksten, maar ik citeer teksten aan de zijkant van de Bijbel, in de kantlijn. Als ik iets ga maken in mijn Bijbel begin ik eerst met gesso. Dat is een soort basis laag waardoor het dunne papier van de Bijbel wat dikker wordt, en daardoor kan je er wat meer mee. Daarna gebruik ik vaak potlood, fineliners of zelfs waterverf. Je kan het helemaal doen zoals je het zelf wilt.”

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ben je niet creatief? Geen probleem volgens Lotte. “Ook als iemand niet creatief is, of niet van lezen houdt, kan de Bijbel toch belangrijk zijn om meer te leren over God en de Bijbelverhalen. Zelf ben ik wel creatief, maar mijn tekeningen zijn echt niet altijd hoe ik ze had bedoeld. Toch heb ik er dan plezier in, want je kunt er echt iets van maken wat je zelf wilt. Ook denk ik dat het mensen die minder creatief zijn kan uitnodigen om creatiever te worden.”

‘O nee, was ik er maar nooit aan begonnen’

Ongeveer een jaar geleden is Lotte gestart met Bible journaling. “Ik ben begonnen omdat ik de Zij Lacht Bijbel had aangeschaft. Een mooie Bijbel die uitnodigde om er iets mee te doen. Ik dacht: ‘Hoe leuk is het om notities te maken in de vorm van handletteren?’ Ik vond die eerste stap best wel groot, omdat ik bang was om iets te verpesten, dat iets door zou drukken of dat ik uitschoot bijvoorbeeld. Aan het begin was ik daarom wel een beetje voorzichtig, dan deed ik het bijvoorbeeld eerst met potlood en daarna pas met pen. Fouten maken is niet erg, het gaat er niet om dat alles perfect is, maar dat ik meer van de Bijbel begrijp. Ik had een keer iets gemaakt met waterverf wat ik mislukt vond. Het was een gedichtje van Rikkert Zuiderveld over een Bijbeltekst. Op het moment zelf dacht ik: ‘O nee, was ik er maar nooit aan begonnen’, maar nu ben ik toch blij dat ik het gemaakt heb. Als ik het niet had opgeschreven had ik namelijk nu niet geweten dat dat gedichtje bestond.”

WhatsApp Image 2021-09-16 at 11.04.38

"Actief met de Bijbel bezig te zijn brengt me dichter bij God, en door mij misschien ook anderen. Daarom heb ik ook een Instagram account aangemaakt waar ik het met anderen kan delen. Het spreekt mensen denk ik aan omdat het er mooi uit ziet. De Bijbel kan soms best groot overkomen: de teksten zijn lang en het boek is dik en groot. Het is een minder grote stap om mijn account te volgen en de teksten te lezen dan echt de Bijbel open te slaan en een stuk te lezen. Dat kan wel echt helpen met het begrijpen en onthouden van teksten.”

Hoe kan ik nou in contact staan met God als ik de Bijbel niet goed ken?

“Inhoudelijk heb ik heel veel gehad aan Corrie ten Boom. Ik merkte dat zij mij echt inspireerde om de Bijbel te lezen. Als zij spannende momenten meemaakte in haar leven of ze in de put zat ging ze bidden tot God en kreeg dan echt een antwoord terug van God in de vorm van een Bijbeltekst die haar te binnen schoot. Toen dacht ik: ‘Hoe kan ik nou in contact staan met God als ik de Bijbel niet goed ken?’ En daardoor werd ik geïnspireerd om verder te lezen in de Bijbel, zodat er bij mij ook een tekst naar binnen kan schieten als ik in de put zit. Ik merk nu dat ik op moeilijke momenten sneller terugdenk aan liederen of teksten die ik bij Bible journaling gebruikt heb. Een antwoord op mijn gebed doormiddel van een Bijbeltekst heb ik nog niet echt gehad, maar ik geloof wel dat dat zeker kan, dat je door God geïnspireerd wordt doormiddel van teksten. Ik laat de tijd die ik aan Bible journaling besteed een soort moment van stille tijd zijn, ik zorg dat ik me goed kan concentreren. Voor mij werkt dat beter dan een stuk uit de Bijbel te lezen, waarbij ik snel afdwaal en dingen lees waarvan ik soms niks begrijp.”

Tips voor de beginnende Bible journaller

Denk je nou ‘hé, best leuk dat Bible journaling, maar hoe pak ik dat nou aan?’, Lotte heeft een paar tips voor je.

  1. Koop een Bijbel die je aanspreekt. “Kies er bijvoorbeeld een die er mooi uit ziet qua vormgeving, of die een leuke hoes heeft. Hierdoor pak je hem er sneller bij.”
  2. Gebruik een goed gevulde etui “Een etui is erg handig, daardoor kan je makkelijk je spullen pakken, waardoor de drempel om het echt te gaan doen ook lager wordt. Zorg dat er in ieder geval een potlood, gum en fineliner inzitten, dat is de basis om aan de slag te gaan.”
  3. Wees niet bang voor fouten of afkeuring van anderen “Fouten maken is helemaal niet erg, daar leer je van, en je bent alsnog met de Bijbel bezig. Ook voor afkeuring van anderen hoef je niet bang te zijn, het is namelijk je eigen Bijbel.”
  4. Kies een Bijbeltekst die je aanspreekt “Je kan beginnen met een tekst die je in je leven heeft geholpen of die veel invloed heeft gehad, bijvoorbeeld een belijdenis- of dooptekst. Ook kan je een tekst of lied uit een preek gebruiken die je pas gehoord hebt. Zelf heb ik een tekening gemaakt over de tekst ‘Maar de mens ziet aan wat voor ogen is, maar de Heer ziet het hart aan’ (1 Samuel 16:7). Dit is een tekst die mijn oma aan mij heeft meegegeven toen ze me een Bijbel gaf bij mijn dopen. Ik denk dat die tekst wel heel waardevol voor mij is, dat God echt kijkt naar wie je bent. Mensen kunnen dat niet altijd zien, en hebben daardoor soms meningen of oordelen, maar bij God is het oordeel altijd rechtvaardig.”
  5. Gebruik de lege bladzijdes “Achter in je Bijbel staan vaak een paar lege bladzijdes, waar je kan testen wat wel en niet werkt op het papier Dus welke stiften en fineliners wel en niet werken.”

Geschreven door

Lotte

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡