Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lisanne en Folkert zijn TikTok-famous: "Ik zie mijn volgers als een cadeau van God"

28 mei 2021 · Leestijd 5 min

TikTok: tegenwoordig hét platform voor je dagelijkse tijdverdrijf. Lisanne (@lisanne.dijkstra) en Folkert (@folkertiktok) komen regelmatig voorbij op de ‘For You’-page en hebben inmiddels allebei meer dan 300.000 volgers. Hoe komt het dat zij zo populair zijn geworden? Hoe betrekken zij hun geloof in hun TikTok-video’s?

Een platform waarop jullie allebei heel bekend zijn: zagen jullie dat aankomen?

Folkert: “Totaal niet, dat was mijn doel ook niet. Ik had weleens van de app gehoord, maar wist niet wat het inhield. Ik ben gewoon begonnen met video’s maken en toen ontplofte het heel snel.”

Lisanne: “Dat had ik ook, ja. Ik deed het gewoon voor de grap. Ik houd van theater en maakte video’s die ik zelf leuk vond. Voordat ik mijn eerste video postte, had ik nog nooit door TikTok gescrold.”

Hoe is het om bekend te zijn?

Folkert: “Het rare is: door corona kwam ik weinig buiten en ben ik dus niet geleidelijk bekend geworden. De eerste keer dat kinderen mij op straat herkenden, was daarom heel vreemd. Dat soort aandacht was ik helemaal niet gewend.”

Lisanne: “Dat herken ik wel. Ik zat door die plotselinge aandacht ook continu vol adrenaline: ik sliep slecht en kon nauwelijks eten. Na drie weken ontplofte het en had ik binnen een paar dagen vijftigduizend volgers. Dat was heel vet, maar ik moest mijn telefoon af en toe echt wegleggen. Ik vond het bizar dat ieder filmpje opeens goed ging. Hoe was dat bij jou, Folkert?”

Folkert: “Heel bizar, vooral omdat ik eigenlijk geen idee had wat ik deed. Aan de andere kant creëert dat snelle succes ook een verwachtingspatroon. Op een gegeven moment werden de views en likes minder en werd ik toch onzeker: vinden ze me niet meer grappig? Dat soort vragen hielden me wel bezig. Na een tijdje leerde ik daar beter mee omgaan.”

Lisanne: “Het idee dat zo veel mensen naar mij keken, vond ik best spannend. Ik deel best veel over mezelf.”

Folkert: “Ik had dat in eerste instantie ook, maar dat ‘gekke imago’ met grappige typetjes en sketches hebben we allebei al meteen vastgezet, dus niemand vond ons ineens raar. Mensen weten wat ze kunnen verwachten.”

Lisanne: “Inmiddels ben ik die angst helemaal kwijt, inderdaad. Ik kan echt mezelf zijn en krijg gelukkig veel leuke reacties. Die enorme hoeveelheid positieve reacties is heel motiverend, maar een enkele negatieve reactie kan daarom ook harder binnenkomen.”

Folkert: “Wij krijgen inderdaad weinig negatieve reacties, daar mogen we blij mee zijn. Natuurlijk vinden mensen me weleens ‘niet grappig’, maar dat is een mening, die mag er zijn. Ik laat reacties daarom ook altijd staan. Je moet het ook niet allemaal te serieus nemen; vaak zijn het maar jonge kinderen.”

Lisanne: “Dat is zeker waar. Wanneer anderen haat krijgen, vind ik dat wel lastig om te zien. Dat doet wat met me. Ik spreek dan vaak de creator zelf aan, buiten de spotlights. Ik vraag dan of het wel goed gaat en of ik kan helpen. Helaas is die haat iets ongrijpbaars, je kunt er weinig tegen doen.”

Jullie zijn allebei christelijk, welke rol speelt dat in jullie leven?

Lisanne: “Ik wist dat helemaal niet van jou, Folkert, wat leuk om te horen!”

Folkert: “Haha, ja klopt! Het geloof speelt best een grote rol in mijn leven. Ik ben er altijd mee opgevoed en ging – toen het nog kon – het liefst elke zondag naar de kerk. Vroeger ging ik altijd naar een christelijk zomerkamp; daar heb ik veel vriendschappen aan overgehouden. Met die vrienden kan ik tegenwoordig diepe gesprekken voeren over het geloof, dat is heel fijn. Zelf lees ik dagelijks in de Bijbel, hoewel dat ook weleens ‘even snel tussendoor’ gebeurt. Ik hoop altijd meer te leren over het geloof. Eens in de twee weken volg ik een bijbelstudie met leeftijdgenoten. Zo vul ik mijn week er een beetje mee in.”

Lisanne: “Ik ben niet zo’n bijbellezer. Geloof zit bij mij vooral verweven in mijn gevoel en in de dingen die ik ontvang. Ik zie de hoeveelheid volgers op TikTok ook echt als een cadeau van God. Tegelijk is het ook een verantwoordelijkheid: wat doe ik met deze aandacht? Ik probeer hierin altijd vanuit liefde te handelen. Zo stuurde een meisje een berichtje dat ze zwaar depressief was. Ik reageerde met een bemoedigende videoboodschap en kreeg later een bericht van haar moeder hoeveel dat voor haar heeft betekend. Dan voelt het alsof God over mijn schouder meekijkt, want in mijn eentje zou ik het echt niet allemaal weten.”

Folkert: “Ik betrek mijn geloof ook echt in mijn content. We zijn gezegend met deze positie van influencer, al weet ik niet of ik mezelf zo wil noemen. We hebben een groot bereik en ik zie dat als een plan van God: dit is mijn ding. Dat ik mensen met mijn video’s positieve energie en een leuk moment kan bezorgen, is echt een luxepositie, daar ben ik God dankbaar voor.”

Dit artikel komt uit het nieuwste BEAM Magazine. Ben je benieuwd naar tips hoe jij ook TikTok-famous wordt én hoeveel Lisanne en Folkert hier mee bezig zijn? Vraag hier een gratis proefexemplaar aan!

Check ook de TikTok-pagina's van Folkert en Lisanne!

Fotografie: Marijn Fidder

Geschreven door

Anouk

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡