Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lisanne Dijkstra gebruikt TikTok tegen pesten: “Ik weet hoe het voelt”

23 september 2020 · Leestijd 4 min

Het begon als een probeersel, maar inmiddels heeft Lisanne Dijkstra al ruim 165.000 volgers op TikTok. Deze week is het de week tegen pesten, en gebruikt Lisanne haar account om pestgedrag bespreekbaar te maken. Iets wat ze persoonlijk als geen ander kent. “Ik sprak over mijn geloof, daardoor viel ik buiten de boot.”

1000 volgers per dag

“Ik ben afgestudeerd als theatermaker, maar door corona lag alles natuurlijk plat. Via via kreeg ik de tip om TikTok te proberen. Ik ben er toen gewoon in gedoken en al snel explodeerde het. Toen ik na drie weken sketches ging maken, kreeg ik er in één week 50.000 volgers bij. De weken daarna bleef het doorgaan met dagelijks ruim 1000 volgers. Ik wist niet wat me overkwam! Ik had nooit verwacht dat het zo snel zo groot zou worden. Inmiddels word ik ook overal op straat herkent, superraar, maar ook heel leuk!”

"Dit maakt me verdrietig"

“Voor het nieuwe EO-programma de Plaagmuur, waarin gepeste kinderen worden geholpen, werd ik gevraagd om grappige TikToks te maken over dit onderwerp. Ik weet zelf heel goed hoe het voelt om gepest te worden, dus ik zei meteen ja. Tijdens het maken van deze luchtige en humoristische sketches merkte ik dat ik iets miste. Leuk, al die grapjes, maar waar is de bemoedigende boodschap? Ik was aan het wandelen en ik schoot spontaan vol. Dit onderwerp maakte me ineens zo verdrietig. Zonder te weten wat ik met de beelden zou doen, besloot ik mijn gevoel te filmen. Uiteindelijk vond ik dat ook deze video een plek verdiende op mijn TikTok.”

Kwetsbaarheid als doel

“Ik vond het heel spannend om deze video te posten, maar tot mijn verbazing waren de reacties heel positief. Het raakt me hoe liefdevol en kwetsbaar mensen zijn. Mensen beginnen hun eigen verhalen te delen en dat was precies het doel.”

“Waarom juist ik?”

“Mijn pestverleden vertaalt zich nu vooral in emoties en gevoelens. De hele concrete herinneringen heb ik verdrongen, deze ophalen doet pijn. Ik werd buitengesloten, uitgescholden, geduwd en getrapt. Nu ik zo diep in het onderwerp zit, merk ik dat het meer met me doet dan ik dacht. Hoewel ik in die tijd steun haalde uit mijn geloof, was dit juist ook een grote aanleiding voor kinderen om me te pesten. Ik was heel open over mijn geloof, maar hierdoor viel ik juist buiten de boot. Dit resulteerde op zijn beurt weer in onbegrip; waarom juist ik?”

“Dit bereik is een cadeau”

“Nog steeds is mijn geloof een groot deel van wie ik ben. Onbewust verwerk ik dit ook in mijn TikToks. Ik zal niet zeggen dat ik evangeliseer, maar ik wil vooral positiviteit uitstralen. Ik zie het als een cadeau dat ik zo’n groot bereik heb gekregen. Juist daarom wil ik er ook iets goeds mee doen.”

“Ik hoop liefde uit te dragen”

“Inmiddels heb ik de eerste aflevering van de Plaagmuur gezien. Het verbaasde me hoe kwetsbaar kinderen zich daarin opstellen. Dat hoop ik ook te bereiken, dat kinderen hun mond open durven te trekken. Dat ze durven te delen wat hen overkomt, zodat ze hulp kunnen krijgen. Met mijn TikToks hoop ik liefde uit te dragen. Daarmee heb je het geloof volgens mij weer te pakken. Het is rot dat ik gepest ben, maar inmiddels kan ik anderen helpen. Dat is supermooi.”

De Plaagmuur is deze week elke schooldag om 17:50 te zien op Zapp. Kijk hier de eerste aflevering terug!

Benieuwd naar Lisanne's TikToks? Bekijk haar account!

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡