Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lindz West spreekt tijdens de BEAM Kerkdienst over pesten: “Jezus geeft leven, wat er ook gebeurt”

25 september 2020 · Leestijd 4 min

Aanstaande zondag spreekt Lindz West, frontman van de band LZ7, bij de BEAM Kerkdienst. In zijn leven als artiest hoort hij veel verhalen over mensen die pesten of gepest zijn. Zondag vertelt hij ons wat hem het meest heeft geraakt en hoe hij hier samen met de band tegen wil strijden.

Waar ga je het over hebben tijdens de BEAM Kerkdienst?

“LZ7 is gevestigd in Manchester (Engeland), maar gaat langs middelbare scholen over de hele wereld. Op veel van onze trips ontmoeten we jongeren die gepest worden, of zelf pesten. Zondag ga ik een verhaal vertellen over een meisje dat we hebben ontmoet. Zij werd zo gepest, dat ze erover nadacht haar leven te beëindigen. In een show van LZ7 vond zij Jezus, die haar leven volledig veranderde. Daardoor leeft ze nu nog steeds! Ik ga met jullie delen hoe ze Jezus vond door haar moeilijke tijd heen. De moraal zal zijn dat wat je ook overkomt en hoe mensen ook met je omgaan: Jezus houdt altijd van je en Hij geeft leven!”

Check de aftermovie van de schooltour met Lindz West:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Welk verhaal over pesten heeft de meeste indruk gemaakt?

“Het verhaal over dit meisje was drie jaar geleden en maakte enorm indruk. Een ander voorbeeld gebeurde ergens afgelopen jaar. We praatten over pesten met jongeren op een middelbare school en het ging over hoe je gevoel kan uiten in muziek. Aan het eind van de les kwamen drie van hen bij ons. Zij haalden messen uit hun zakken en gaven deze aan ons. Ze zeiden: “Wij willen onszelf geen pijn meer doen. Bedankt voor het delen van dit verhaal.” Deze jongeren kregen na de tijd hulp van pastors in de school. De verhalen over jongeren die op durven te staan en deel van de verandering willen zijn vind ik het allermooist; dat het mag gaan over het achterlaten van je verleden en kijken naar de toekomst.”

Mijn klasgenoten kenden de grens niet tussen grappig doen en pesten

Ben je zelf ook gepest?

“Toen ik op de middelbare school zat werd ik door klasgenoten gepest om mijn naam. In Engeland is het namelijk een jongens- en een meisjesnaam. Zij probeerden grappig te doen, maar als degene over wie het gaat niet lacht, is het niet grappig; dan is het pesten. Die klasgenoten kenden de grens tussen grappig doen en pesten niet. In het begin deed het me heel veel pijn en wilde ik zelfs mijn naam veranderen. Op een gegeven moment koos ik ervoor om de dingen die gezegd werden niet binnen te laten en van me af te duwen. Ik leerde mezelf toen om veerkrachtig te zijn. Ik stak mijn energie in dingen die me kracht gaven, zoals mijn muziek. Later herkenden mensen dat ik dit deed en hadden daar respect en waardering voor.”

Hoe kom jij als artiest op voor pesten?

“LZ7 maakt muziek vol energie en maakt er altijd een feestje van. Door onze muziek willen we het goede nieuws van Jezus, Zijn liefde doorgeven aan miljoenen mensen. We kijken naar een hopeloze wereld, waarin wij hoop willen en kunnen brengen. Ik wil dat jongeren zich realiseren dat zij echt iets kunnen veranderen, waar ze ook zijn. Het stereotype van geloven mag verbroken worden en plaats maken voor een passie voor Jezus.

Ik wil het verhaal van Jezus' liefde en hoop vertellen

Ikzelf hoor zoveel verhalen van mensen die zichzelf pijn doen. Ze voelen zoveel pijn vanbinnen, dat ze dat uiten aan de buitenkant. Veel van deze mensen zijn nog niet bekend met het goede nieuws dat er Iemand is die echt van hen houdt zoals ze zijn en is zo’n belangrijk verhaal om te vertellen! Dit nieuws kan veel pijn omtrent thema’s als pesten en discriminatie weg kan nemen. Ik wil dat verhaal meer dan graag vertellen.”

Wat is jouw tip voor jongeren die gepest worden?

“Als je worstelt met pesten of iets anders, neem vooral contact met ons op via Instagram of onze website ‘I’m possible’: www.impossible.com. Via deze wegen willen we advies geven en verwijzingen naar hulp bieden om mensen te helpen die pijn ervaren.”

De BEAM Kerkdienst begint aanstaande zondag om 11 uur op YouTube en NPO2. Kijken dus!

Weet je het nog? Tijdens een dienst van de EO-Jongerendag 2017 heeft Lindz West gesproken over hoe perfecte liefde alle angst verdrijft. In deze link kun je de video vinden.

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡