Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Linde (18): “God zit in mijn hart en dat is veel belangrijker dan hoe ik eruitzie”

11 december 2020 · Leestijd 6 min

Linde (18) is sinds een jaar model en heel enthousiast over God. Hij heeft verschillende gebeurtenissen in haar leven gebruikt, waardoor ze drie jaar geleden tot geloof kwam. Vroeger vond ze het maar raar om voor het eten te bidden bij haar opa en oma. Nu is ze trots op haar leven met God en gaat ze een gesprek met een vreemde over het geloof niet uit de weg.

“Mijn vader is christelijk opgevoed en mijn moeder kwam tot geloof door hem en zijn familie. In mijn leven speelde het geloof vroeger niet zo’n grote rol. Mijn ouders vonden het belangrijk dat mijn broer en ik die keuze voor God zelf konden maken. Toen mijn oma ziek werd, zag ik voor het eerst echt wat God kan doen in iemands leven."

Ik zag voor het eerst iets van wat God kan doen in iemands leven

"Op een gegeven moment werd mijn oma ziek. Ze had heel veel pijn en bleek kanker te hebben. De grootste nachtmerrie van mijn oma was dat ze ergens anders dan thuis – bijvoorbeeld in een verzorgingstehuis – zou overlijden. Uiteindelijk is ze in haar eigen huis ingeslapen, precies zoals ze wilde. Ik kan me nog goed herinneren wat mijn moeder toen tegen me zei: “God heeft dit mogelijk gemaakt, want hij wist dat het haar verlangen was om thuis te overlijden.” Dit raakte me enorm, want hier zag ik voor het eerst iets van wat God kan doen in iemands leven!”

Nieuwsgierig naar het geloof

“Een paar jaar later werd ik opnieuw naar het geloof toe getrokken. Ik ontmoette iemand op een feest. Het bleek dat hij op vakantie was en kampeerde op christelijke camping ‘De Betteld’. Hij nodigde me uit en ik zou met hem en wat vrienden gaan zwemmen. Daarna gingen zij naar een kerkdienst. Ik wist nog steeds weinig van het geloof, maar door wat er met mijn oma gebeurde, was ik wel nieuwsgierig. Daarom besloot ik mee te gaan. Ik vond de dienst heel gaaf, ook al snapte ik niet veel van de dingen die ik zag en hoorde. Ik zag bijvoorbeeld mensen omvallen en dat vond ik een beetje eng. Toch wilde ik er meer van weten, dus ging ik vaker mee naar een zo’n dienst.”

Vrijheid

“Aan het einde van zo’n dienst is er de mogelijkheid om voor je te laten bidden. In die periode worstelde ik met gevoelens voor een jongen waar ik ooit een relatie mee had. Ik kreeg hem maar niet uit mijn hoofd en dat vond ik moeilijk. Toen het oproepje voor gebed kwam, bedacht ik dat ik voor die gevoelens gewoon gebed mocht vragen."

Ik mag leven voor Hem!

"Ik vroeg aan een vriendin of ze met me mee naar voren wilde en liet voor me bidden. Na dat gebed voelde ik me zó opgelucht en vrij. Ik voelde een last van mijn schouders vallen. Dat was het moment waarop ik tot geloof kwam. Vanaf toen wilde ik steeds meer leren over God. Ik lees in de Bijbel en kijk natuurlijk naar de BEAM Kerkdienst. God heeft alles wat ik in mijn leven heb meegemaakt – mijn oma, mijn gevoelens voor die jongen – gewoon gebruikt. Nu mag ik leven voor Hem!” 

God gebruikt mij

“In het begin vond ik alles wat met God te maken had nog wel spannend, omdat het nieuw was. Mijn vrienden waren niet christelijk, dus met hen praatte ik er niet over. Ik schaamde me er in het begin zelfs een beetje voor. Nu is dat anders. Ik zie steeds meer van God, maar niet alleen als ik mijn Bijbel lees. Hij kan mij op verschillende manieren gebruiken. Dat merk ik bijvoorbeeld extra goed nu ik sinds een jaar modellenwerk doe.”

Hoe ik model werd

“Van veel mensen hoorde ik dat ik geschikt zou kunnen zijn voor modellenwerk. Niet alleen vanwege mijn uiterlijk, maar ook omdat ik het heel leuk vind om voor de camera te staan. Een vriendin van mij vroeg me waarom ik het niet gewoon zou proberen. Dat zette me aan het denken: ik ging op zoek naar een modellenbureau en meldde me aan. In de reactie die ik kreeg stond dat ik langs mocht komen en ik was onwijs enthousiast. Toen ik bij het bureau aankwam, was ik een van de vele meiden die model wilden worden en ik had er niet veel vertrouwen in. Een week daarna kreeg ik de verlossende mail: het team was enthousiast over mij en ik mocht langskomen voor een inschrijvingsgesprek. Het was een droom die uitkwam!”

De tekst gaat verder onder de foto

Linde6

God zit in mijn hart

 “Als model moet ik op mijn uiterlijk letten. Dat betekent voor mij dat ik ongeveer tweeënhalf uur per dag sport en op mijn eten moet letten. Het is niet altijd makkelijk, maar ik weet dat het bijdraagt aan mijn grote droom om model te zijn. Dat maakt het makkelijker om vol te houden. Toch is mijn lichaam alleen datgene waar je tegenaan kijkt. God zit in mijn hart en dat is veel belangrijker dan hoe ik eruitzie. Ik ben natuurlijk model, dus mijn lichaam moet voor het werk aan bepaalde eisen voldoen. Gelukkig weet ik dat God van mij houdt zoals ik nu ben, zoals ik er eerder uitzag en zoals ik er later uit mag zien.”

Ik ben trots op mijn geloof en dat laat ik graag zien

Trots op mijn geloof

“Ik geloof dat God mij gebruikt om mensen te inspireren. Niet alleen mijn beste vrienden met wie ik af en toe over God praat, maar ook mensen die ik niet ken. Door mijn modellenwerk spreek ik heel veel mensen, omdat ik op verschillende plekken kom. Het maakt me ook niet uit wie het is, of waar ik ben: ik ben trots op mijn geloof en laat dat graag zien. Dit doe ik bijvoorbeeld door aardig te zijn tegen mensen om mij heen, of door te reageren onder een post van BEAM op Instagram. Tot geloof komen bestaat uit verschillende stapjes en ik ben graag deel van een klein stapje in het leven van een ander.”

#ikkiesvoorjezus is een rubriek waarin we getuigenissen van jongeren delen om jou te inspireren in je geloof en te laten zien hoe andere jongeren God in hun leven ervaren. Zelf een (bijzondere) getuigenis? Mail ons via beamredactie@eo.nl of dm op www.instagram.com/eobeam

Geschreven door

Thamara

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡