Ga naar submenu Ga naar zoekveld

LIJSTJE: De BEAM-redactie over hun broers en zussen

24 juni 2016 · Leestijd 5 min

Broertjes of zusjes? Dan ken je het wel: ze lenen je kleren, pakken je games uit je kamer en halen het bloed onder de nagels vandaan. Hoe zit het met de familiebanden van de BEAM-redactie? Was het (vroeger) haat en nijd, of liefde en verdraagzaamheid?

Wie? Redactiestagiair Lola (18 –zondag 19)
Broertjes en zusjes? Lola is de middelste. Ze heeft één zus, Isa (21) en een jonger zusje Sare (12).

Lola: "Mijn kleine zusje is een stuk jonger, dus daar zou ik geen ruzie mee kunnen maken. Als ik met haar de competitie aan moest gaan, zou dat ‘oneerlijk’ zijn, als je begrijpt wat ik bedoel. Met Isa deed ik alles samen: buiten spelen, in bomen klimmen, dansen of toneelspelen. We hebben zelfs een tijdje een pettenclub gehad. Isa en ik waren de enige leden. Het was altijd 'us against the world' en nooit 'Isa versus Lola'."  "Daarnaast hadden we ook onze eigen dingen. Zij speelde piano, ik gitaar. Zij doet pabo, ik journalistiek. Als je je eigen weg gaat, dan heb je ook niet dat je 'beter' wilt zijn dan de ander. Isa en ik zaten trouwens wel samen op judo, in dezelfde klasse. Op het einde van het seizoen had je wedstrijden en dan moesten we tegen elkaar. Zij is twee jaar ouder, dus won altijd. Zij goud, ik zilver. Dat was heel oneerlijk. Wat Isa altijd oneerlijk vond, is dat we ongeveer tegelijk naar bed mochten."
 
Wie? Eindredacteur Arachne (28)
Broertjes en zusjes? Arachne is de oudste. Na haar komen Hadassa (25), Lennard (24), Mathias (19) en Stefany (17).
Arachne: "Bij ons thuis heb je een ‘eerste’ en een ‘tweede’ lichting, haha. We grappen altijd dat wij als eerste lichting de weg hebben gebaand voor de tweede lichting: zij mochten veel meer dan wij op die leeftijd. Samen met Hadassa en Lennard speelde ik heel veel buiten, struinden we urenlang door de weilanden en bouwden we hutten daar waar het maar kon. Zo nu en dan viel er een van ons in de sloot of reed er iemand met een brommertje het prikkeldraad in. We woonden redelijk buitenaf en dat bindt."  "Tegelijkertijd hadden we onze eigen dingen: andere muziekinstrumenten (piano en klarinet), andere sporten (paardrijden, zwemmen en voetbal). Daarmee hoef je dan geen strijd aan te gaan, dat hebben mijn ouders maar slim bedacht. Echt ruzie maken kan ik mij niet herinneren. Alleen als mijn zusje Hadassa kleren van mij leende zonder het te vragen, reageer ik niet heel vriendelijk. Ze was nogal een verzamelaar en haar kamer was vaak rommelig. 'Doe je hem wel gelijk in de was,' riep ik dan als ze wat pakte, want ik was zuinig op mijn spullen. (sorry Hadassa als je dit leest;)!)" Wie? Videostagiair Liesbeth (20)
Broertjes en zusjes? Liesbeth is de jongste en heeft één zus, Irene (23).

Liesbeth: "Mijn zus en ik deden altijd veel met elkaar en sliepen altijd met elkaar in de tent, van jongs af aan. We hadden maar op een gebied competitie: wie het langst kon slapen in de auto onderweg van vakantie. Ik kon dat wel, zij niet. Ik lag op de achterbank, maar na tien uur wilde zij dan slapen en dan zei ik 'jij kan toch niet slapen'. Irene deed HAVO, ik MAVO -en later ook HAVO, - maar daar was ik niet jaloers op. Ik vond leren niet leuk, haha, dus dat vond ik prima." "Ik denk dat hoe meer je op elkaar lijkt, hoe meer je de strijd met elkaar aangaat. Twee vriendinnen van mij zijn een tweeling, bij hen gaat alles tegelijk op. Daar zie je wel meer die competitie. Als kind vroegen Irene en ik aan mijn moeder wie ze het liefste vond. Ze zei dan dat ze niet kon kiezen, waarna ze tegen ons allebei fluisterde dat 'ze jou toch echt het liefste vond.' Haha."  Wie? Redactiestagiair Janita (20)
Broertjes en zusjes? Janita is de jongste en heeft één broer, Bart (28).
Janita: “Mijn broer en ik verschillen zeven jaar, dus competitie hadden we niet. Bart zat op volleybal en zodra ik op volleybal kon, ging ik. Niet omdat ik beter wilde zijn, maar wat Bart deed was leuk en dat wilde ik ook! Laatst bladerde ik door een fotoalbum en zag ik dat alles wat hij deed, ik dat na-aapte. Had hij een groot waterpistool, dan stond ik ernaast met een kleiner apparaat. “ “In sommige dingen lijken mijn broer en ik heel erg op elkaar: we hebben dezelfde humor en nuchterheid. Als je kijkt naar dingen zoals interesses, zijn we weer heel anders. Op de middelbare school was hij heel goed in bètavakken, ik ging juist voor de sociale vakken als economie en maatschappijwetenschappen. Ruzie hebben we nooit gehad, dat is ook best logisch. We zaten in hele andere levensfases.” Hoe zit dat bij jou? Ben jij heel competitief met je broer(s) en/of zus(sen)? 

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡