LIEFDESVERDRIET? Met deze do's en don'ts kom jij er weer bovenop!
Liefdesverdriet kan je letterlijk ziek maken. Hoe kom je fatsoenlijk door deze heartbreak-periode heen? Wat moet je wel en juist niet doen? Pak dit lijstje er even bij, wanneer jouw hart definitief gebroken lijkt (spoiler alert: dat is écht niet zo!).
1. WEL DOEN: potje janken
Vul jouw winkelmandje tot de rand met chocoladerepen, schreeuw urenlang mee met Kelly Clarksons Since you been gone, en wees gewoon verdrietig. Het mag, echt. Natuurlijk ben je niet meteen je oude, zorgeloze zelf. Natúúrlijk mag je al klagend liters thee met je moeder drinken en huil je een paar nachten jouw kussen nat. Misschien ben je boos op God, snap je niet waarom dit gebeurt. Straf jezelf niet voor dat gevoel. Hij ziet heus wel waarmee jij worstelt, en is er nu óók bij. Trouwens, niemand die van je vraagt om jouw leven direct weer op te pakken. Geef jezelf minstens drie maanden om deze gebeurtenis te verwerken: dat is de gouden regel, blijkt uit onderzoek uit The Journal of Positive Psychology. Houd dit in je achterhoofd en weet dat jouw situatie niet uitzichtloos is.
2. NIET DOEN: jezelf pijnigen
Weet je nog? Dat ene bankje waarop jullie voor het eerst zoenden, die winkel waar je een cadeautje voor haar kocht, het restaurant waar hij het officieel maakte. Ontwijk die plekken voorlopig. Het heeft geen zin om jezelf te pijnigen. Wetenschappelijk gezien is dit namelijk precies wat er gebeurt: je pijnigt letterlijk je hersenen. Ook als je hem nog een ‘oeps, verkeerde nummer’-appje stuurt, ook als je haar Instagram dagelijks veertig keer afstruint (om over die onopzettelijke like nog maar te zwijgen). Hiermee maak je het helaas alleen maar moeilijker voor jezelf. Wis het nummer van diegene, inclusief lieve WhatsApp-gesprekken van vorige maand en ontvolg zijn of haar socialmediakanalen. Moeilijk? Ontzettend. Dit betekent niet dat jij jouw verleden moet wissen; dat is onmogelijk. Deze stap geeft je wél wat extra ruimte in je hoofd om alles te verwerken.
3. WEL DOEN: positieve herinneringen opschrijven
Op dit moment ben je verdrietig, misschien zelfs boos over hoe het is gelopen, maar je hebt ongetwijfeld ook positieve herinneringen aan jullie relatie. Sprokkel pen en papier bij elkaar (vooruit, je mag het ook typen) en schrijf alle mooie momenten, gevoelens en leermomenten op. Wat heb je eruit gehaald? Hoe heeft jou dit tot een mooiere persoon gemaakt? Maar ook; om welke redenen is het wél een goed idee geweest om uit elkaar te gaan? Zo kom je hopelijk even uit die zware ‘ik mis je’-modus.
4. NIET DOEN: emotie-eten
Oké, je hebt een tijdje als een burrito in bed gelegen en je kent alle ‘tranentrekkende’ Opwekkingsliedjes uit je hoofd. Maar beschouw jouw slaapkamer niet als eeuwige schuilplaats. Nu is het tijd om jezelf weer van een gezonde maaltijd te voorzien en een rondje te gaan lopen in het bos. Goed voor je lichaam zorgen is belangrijk, wanneer jij in de liefdesput zit. Ja, chocola wekt het positieve stofje serotonine op (onder andere goed voor je stemming en zelfvertrouwen), maar dat doen bananen ook; win-win.
5. WEL DOEN: afleiding zoeken
Het klinkt cliché, maar het helpt echt om jezelf af te leiden met leuke activiteiten. Verzin geen smoes, als jouw vrienden je uitnodigen om mee te gaan naar de kerk. Het is zo fijn om een ochtend níét aan jouw break-up te denken, omdat je druk bent met zingen.
6. NIET DOEN: jezelf omlaag praten
Wat heb ik verkeerd gedaan? Had ik de relatie kunnen redden? Logische gedachten, maar het heeft weinig zin om jezelf in deze neerwaartse spiraal te laten meevoeren. Sla in plaats daarvan jouw bijbel open en ga op zoek naar wat God over jou te zeggen heeft. “Jij bent zo kostbaar in mijn ogen, zo waardevol, en ik houd zo veel van je …” (Jesaja 43:4) Hoe mooi is het om te weten dat God dit over jou als individu zegt? Dat jouw relatie nu voorbij is, betekent niet dat jij een mindere persoon bent. Als jouw tante voor de zoveelste keer opmerkt dat je “nog steeds geen relatie hebt”, onthoud dan dat hij jou fantastisch vindt, ook zonder vriend of vriendin.
7. WEL DOEN: praten!
Misschien wil jij je graag afsluiten, omdat praten over jouw ex voelt als zout in de wond. Probeer toch over die drempel te stappen. Deel jouw gevoelens met je beste vriend, je moeder of met God. En dan niet op een boze ‘wat is hij of zij stom’-manier, maar richt je vooral op jouw eigen gevoel. Op die manier kun je alle gebeurtenissen een stuk beter verwerken. Je bekijkt jouw relatie, samen met iemand anders, vanaf een afstandje. Dat helpt om de periode af te sluiten!
ILLUSTRATIES: JINKE KONING - KINGCREATES
Geschreven door
Anouk