Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lewis kijkt het WK niet: ‘Ik kan het niet aan mezelf verantwoorden’

9 december 2022 · Leestijd 3 min

Vanavond zitten veel Nederlanders in hun oranjepak voor de buis gekluisterd om Nederland te zien winnen (of verliezen) van Argentinië. Lewis is groot voetbalfan, maar heeft van dit wereldkampioenschap nog geen minuut gezien: “Als voetbal voor dood zorgt, kan ik er niet meer van genieten.”

Voetbal moet verbinden

Het WK voetbal, dat dit jaar wordt gehouden in Qatar, is omstreden. Hoewel Qatar het zelf ontkent, wijst veel erop dat er duizenden doden zijn gevallen bij de bouw van de stadions. Daarnaast zijn er weinig mensenrechten in het land, zoals vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst. Voor Lewis is dit meer dan genoeg reden om het WK dit jaar over te slaan. “Voetbal moet verbinden. Zéker een WK zou voor iedereen moeten zijn.” Lewis vindt het ontzettend jammer dat hij dit WK mist. “Natuurlijk had ik ook Marokko van Spanje willen zien winnen! Het WK is voor mij normaal echt een feest.”

Boycot Qatar

Een boycot door alleen Lewis heeft geen enkel effect. Dat beseft hij zelf ook. Toch houdt hij voet bij stuk: “Ik hoop dat als de FIFA merkt dat er minder aandacht wordt gegeven aan het WK in Qatar, dat de organisatie ontmoedigd wordt om in de toekomst weer zoiets als dit te laten gebeuren. Ik weet dat er wereldwijd heel weinig mensen zijn die het WK boycotten, maar ik wil zelf in ieder geval aan de goede kant staan en gedaan hebben wat ik kon.”

Verantwoordelijkheid nemen

Veel van Lewis’ vrienden kijken het WK wel. Hij begrijpt dat ook goed en neemt het hen niet kwalijk. Wie hij het wel kwalijk neemt, is de FIFA en de KNVB: “Ik vind het niet de verantwoordelijkheid van spelers, maar van de bonden en de grote landen. Zij hebben de macht om te zeggen: ‘we doen het niet’. Aan de andere kant vind ik dat spelers hun macht ook niet moeten onderschatten. Als Ronaldo of Messi zich had uitgesproken, dan was het ook een heel ander verhaal geworden.”

De finale

Als Nederland vanavond wint, zijn ze weer een stapje dichter bij die grote finale. Lewis wil op geen enkele manier geconfronteerd worden met de wedstrijd. “Ik woon in Utrecht. Mocht Nederland in de finale komen, dan kun je er natuurlijk echt niet omheen.” Lewis lacht: “Ik zie mezelf er ook wel voor aan om dan gewoon een weekendje naar het buitenland te gaan. Ik wil het gewoon echt niet zien,” sluit hij af.

Christen zijn in Qatar: Boutros* (23) vliegt naar het buitenland voor de kerk

Lees ook over:

Christen zijn in Qatar: Boutros* (23) vliegt naar het buitenland voor de kerk

Geschreven door

Sophie

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡