Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Leviticus: Het boek vol wetten over offeren, schimmel en seks

21 januari 2018 · Leestijd 4 min

Bijbel lezen is kneitersmoeilijk én fantastisch mooi! Wij willen ons er dit jaar aan wagen en gaan de HELE BIJBEL doorspitten, uitpluizen en ontleden… Samen met JOU! Zet je schrap, want vandaag bespreken we een ellenlange lijst aan wetten, regels en verboden: Leviticus.

Algemene informatie

Aantal bladzijden (Jongerenbijbel): 35
Aantal woorden: 18,852
Hoofdstukken: 27
Afkorting: Lev.
Betekenis naam (in Hebreeuws): Wajjiqra (ויקרא): ‘Hij riep’.
Meest opgezochte vers: ‘’Je mag niet het bed delen met een man zoals met een vrouw, dat is gruwelijk.’’ (Leviticus 18:22)

Wat staat er eigenlijk in?

Ik begrijp dat je bij Leviticus niet per se een duidelijk beeld hebt. Het is niet een Bijbelboek wat standaard gebruikt wordt tijdens de jeugdverenigingen en ook niet per se het boek waar de meeste belijdenisteksten uit worden gehaald. Als je Leviticus opzoekt op internet, vind je een lijst waarin één woord vaak terugkomt: wetten, wetten en nog eens wetten. *GAAP*. Dat zou je denken, maar haak niet direct af!

In principe is het boek samen te vatten als een set regels, gegeven door Mozes, voor en over het Levitische (Levieten: De stam van Levi, derde zoon van Jakob, een van de twaalf stammen van Israël) Priesterschap. De Levieten werden ook wel ‘stand der hogepriesters’ genoemd, omdat ze in de tijd van Mozes in de woestijn door Jahweh (God) gekozen zijn om in Gods tempel te werken. Deze stam deed religieuze diensten voor de Hebreeën en droeg een grote politieke, militaire en economische verantwoordelijkheid.

Het boek is opgedeeld in twee delen. In Leviticus 1-16 staan vooral wetten voor priesters: hoe ze offers moeten brengen, welke dieren mogen ze wel en niet eten, wat ze moeten doen wanneer mensen een huidziekte hebben, etc. In Leviticus 17-27 staan de wetten voor de gewone Israëlieten, met name over hoe ze met elkaar moeten omgaan.

'Ongestelde vrouwen zijn ONREIN'

Fijn dat ik je aandacht weer heb. En nee, dit is geen clickbait of een uit verband gerukte uitspraak. Het staat echt in Leviticus! Vrouwen die ongesteld zijn, zijn 7 dagen onrein (Leviticus 15:19). Mannen die hen aanraken of seks met hen hebben, zijn onrein tot de avond. Mannen zijn na de zaadlozing ook onrein en ook alles wat zij aangeraakt hebben is onrein (Leviticus 15:16). Er wordt ook een hele lijst met mensen genoemd waar mannen geen seks mee mogen hebben. Voor ons is het wel aardig logisch dat een man geen seks heeft met zijn moeder, tante, kleindochter of schoondochter. Maar voor de Levieten was dit erg belangrijk om even te benoemen in de Bijbel. 

Waarom JIJ dit boek moet lezen?!

Omdat het ontzettend interessant is! Ik begrijp het als je niet helemaal warm wordt vanbinnen bij het horen van: ‘meterslange lijst aan wetten’. Maar als je je eraan waagt is het verschrikkelijk boeiend om te lezen. Er zijn letterlijk óveral wetten voor, die destijds voor het volk en de priesters geschreven zijn, zoals hierboven al even genoemd is. Over offeren en de oogst, maar ook over ongesteld zijn, seks en aanwijzingen bij huidziektes. Het is niet per se het boek waar je emotioneel van wordt, of waarbij de teksten je zullen raken. Maar voor de nieuwsgierigen en geïnteresseerden onder ons is het een leuk boek wat je zo wegleest voor het slapen gaan. En niet omdat het zo saai is, dat je ervan in slaap valt!

Voordat je het boek leest, is het belangrijk om de kern van Leviticus te onthouden: dicht bij God komen en een goed leven leiden. Dat is waar de wetten om draaien!

Maar... Gelden die wetten nu nog steeds?

Een moeilijke vraag, maar ik heb toch een antwoord voor je gevonden! Er staat namelijk iets over in Artikel 25 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis:

‘’God heeft in het Oude Testament veel wetten gegeven over offers en andere rituelen. Deze wetten en rituelen waren als een schaduw van Christus die voor Hem uit viel. Sinds Hij gekomen is, is die schaduw voorbij. Daarom moeten we die wetten en rituelen niet meer handhaven. Toch kunnen we er wel van leren. Ze helpen ons om Gods plan en bedoeling door de Bijbel heen te begrijpen.‘’

Wij gaan dit jaar de hele Bijbel doornemen. Klik HIER om de artikelen over de andere boeken te lezen!

Geschreven door

Nienke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡