Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Levi (23) haalde 12.000 streams met zijn nummer Kerstmuziek: ‘Het begon als een grap’

17 december 2021 · Leestijd 3 min

Een clubje muzikanten van de Veluwe dat not your average day kerstmuziek maakt. Voor de vierde keer op een rij organiseert Levi het Veluwsch Kerst Collektiev. “We willen eerst iets maken wat mensen tof vinden: daarna komt pas de diepere boodschap.”

“Het begon drie jaar geleden als een grap. Vriend Daniël en ik schreven al langer muziek en wilden graag wat uitbrengen. We zochten naar een laagdrempelige manier om dat te doen en bedachten: laten we dan kerstmuziek gaan schrijven! Daar raken mensen niet zo snel op uitgekeken, omdat ze het niet het hele jaar door hoeven te luisteren. Én het is gebonden aan een fijne herinnering. Dus doken we de studio in, samen met al onze vrienden van de Veluwe. Het Veluwsch Kerst Collektiev was geboren!”

Tekst loopt door onder foto:

VKC 2021-9783-edit

Alternatief

“We zijn dus een club jonge muzikanten die allemaal op de Veluwe wonen. Onze muziek is vrolijk en niet your average day kerstmuziek. Net een tikkie alternatief en daarmee zeggen we eigenlijk ook: neem het niet zo serieus. We zetten onszelf niet neer als ‘dé nieuwe rockband’, wat het laagdrempelig maakt voor onszelf als muzikanten, maar ook voor de luisteraar. Het eerste album in 2018 bleek een succes te zijn! En bovenal wijzelf hadden er veel lol in. Daarom riepen we in de zomer van 2019 weer een clubje bij elkaar om een tweede album te maken. We hadden de illusie dat mensen hier écht op zaten te wachten, haha!”

12.000 streams?!

“We zijn gewoon een leuk bandje dat lol heeft in muziek schrijven. We hadden dus niet verwacht dat een van onze nummers bijna 12.000 streams zou krijgen. Een gigantische piek! Waar kwam dat nou weer vandaan? Zou een bekende TikTokker het hebben gedeeld? Via Spotify ontdekten we dat 90 procent van onze streams via tv’s kwamen, audio devices om precies te zijn. Dat zijn van die spraakgestuurde apparaatjes. Wat bleek? Veel 60-plussers vragen Alexa – de Siri van Google – om ‘Kerstmuziek’ af te spelen. In plaats van een knus afspeellijstje, kregen ze ons nummer met de titel ‘Kerstmuziek’ te horen. Ze zullen zich kapot geschrokken zijn, haha!”

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Chili Con Kyrie

“En dit jaar hebben we alweer ons vierde album uitgebracht. Weer geen gladde popmuziek, maar lekker snel en energiek. Verwacht geen Suzan en Freek: wij gaan harder! We snijden met onze teksten verschillende thema’s aan: van vaccineren tot angst voor de toekomst. Onder alle herrie en grappige titels zoals Chili Con Kyrie ligt vaak een diepere boodschap, waarin we de echte boodschap van Kerst willen meegeven. Uiteindelijk ligt alles in de handen van Jezus. ‘Ach joh, komt allemaal wel goed’: dat sfeertje vind je overal wel in terug. ‘Volgend jaar beter!’”

Beeld: Jelte Bergwerff

Geschreven door

Marlieke

Misschien ook wat voor jou

Volg BEAM op TikTok!

Voor video's van inspirerende jongeren die licht willen verspreiden! 💛💡